AKTUALNOŚCI
SKORO TUTAJ TRAFIŁEŚ, TO ZNACZY, ŻE TAK JAK MY, KOCHASZ KAWĘ I WSZYSTKO, CO JEST Z NIĄ ZWIĄZANE
Kawa speciality – co kryje się za tą nazwą?
Wiele razy słyszałeś termin “speciality coffee”, ale nadal nie wiesz, co dokładnie oznacza? Jesteś ciekaw, jak smakują i pachną kawy, które zalicza się do tego segmentu? Z tego tekstu dowiesz się kilku ciekawych rzeczy na temat kawy speciality: co to jest, czym się...
Mleko do kawy – jak wybrać odpowiednie?
Zastanawiasz się, jakie mleko do ekspresu wybrać? Nie chcesz, aby zdominowało smaku czarnego naparu, a jednocześnie chcesz uzyskać idealną piankę na jego powierzchni? Żeby tak było, mleko do kawy musi spełniać trzy warunki. Sprawdź jakie. Jakie mleko do kawy? Rodzaje...
Nie tylko Caffe latte – poznaj kawy mleczne
Kawa mleczna to nie tylko popularne caffe latte, ale też cappuccino i latte macchiato. Czy na pewno wiesz, czym się wyróżniają, jak wyglądają i jak smakują te napoje kawowe? Czy na pewno znasz idealne proporcje między składnikami wszystkich rodzajów kaw mlecznych?...
Ekstrakcja kawy – co ma na nią wpływ?
Chcesz poznać tajniki ekstrakcji: co to jest i na czym polega? Chcesz wiedzieć, dlaczego ma kluczowe znaczenie dla smaku i zapachu kawy? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w naszym artykule. Przeczytaj go do końca, a będziesz wiedzieć, jak przygotować...
Espresso a ristretto – co je różni?
Rano potrzebujesz dawki kofeiny, żeby pobudzić się przed pracą? Nie masz czasu, żeby delektować się smakiem i zapachem swojej ulubionej dużej i mocnej kawy śniadaniowej? W tej sytuacji najlepsza będzie “mała czarna” do wypicia na szybko, czyli ristretto. Co to...
Picie espresso bez tajemnic – jak robić to prawidłowo?
Co to jest espresso? Espresso to czarna kawa o lepkiej, gęstej i aksamitnej konsystencji, intensywnym smaku i aromacie. Jeśli jest dobrze przyrządzona, na jej powierzchni powstaje lekka crema, czyli brązowo-orzechowa pianka. Nazwa tej mocnej kawy pochodzi od włoskiego...
Kawa na jesień i zimę, czyli pumpkin spice latte
Pumpkin spice latte to idealna kawa na jesień. Po pierwsze: zawiera dynię, czyli typowo jesienne warzywo. Po drugie: ma w swoim składzie korzenne przyprawy, które rozgrzewają. I po trzecie: to delikatny napój kawowy na bazie espresso z dużą ilością spienionego mleka,...
Energia w filiżance, czyli właściwości kawy
Jak działa kawa? Przede wszystkim dodaje energii, redukuje zmęczenie, zmniejsza senność. Te trzy zalety picia kawy to zasługa kofeiny, którą zawiera. Jednak powodów, dla których warto ją pić, jest więcej. Sprawdź, co zyskasz, a czego unikniesz, jeśli będziesz pić kawę...
Temperatura parzenia kawy – co musisz wiedzieć?
Zaparzyłeś ulubioną mieszankę i kawa jest gorzka? Nie wyczuwasz żadnej dodatkowej nuty zapachowej i smakowej? Prawdopodobnie temperatura parzenia kawy była niewłaściwa. Temperatura wody to jeden z kluczowych czynników, które wpływają na smak i aromat naparu. Chcesz...
Kawa z… – czyli nieoczywiste połączenia smaków
Mleko, napój roślinny i cukier to nie jedyne dodatki do kawy, które zmieniają jej smak. Możesz przygotować też kawę z alkoholem lub bezalkoholowy drink z kawą. Jeśli jesteś ciekawy, jak to zrobić, czytaj dalej. W tym tekście podpowiadamy m.in. jaki alkohol do kawy...
Kawowe orzeźwienie – kawy na zimno idealne na lato
Pobudza i orzeźwia. Tak działa kawa mrożona. Frappe, cold brew, espresso tonic czy espresso juice to idealny wybór w upalny dzień. Jak zrobić te kawy mrożone w domu? Co dodać, aby urozmaicić ich smak? Przeczytaj i zapamiętaj, a będziesz przygotowany na upały....
Metoda parzenia a stopień zmielenia kawy. Jak stworzyć idealny napar?
Nie wiesz, jak dopasować grubość zmielenia do metody parzenia kawy? Chcesz wiedzieć, jaki stopień zmielenia kawy jest odpowiedni do ekspresu, a jaki do kawiarki? Jesteś w dobrym miejscu. W tym tekście wyjaśniamy, co znaczy kawa “drobno”, “średnio”, “grubo” mielona i...