AKTUALNOŚCI

SKORO TUTAJ TRAFIŁEŚ, TO ZNACZY, ŻE TAK JAK MY, KOCHASZ KAWĘ I WSZYSTKO, CO JEST Z NIĄ ZWIĄZANE

Kawa po wiedeńsku – co ją wyróżnia i jak ją przygotować?

Kawa wiedeńska to prawdziwy rarytas dla miłośników dobrej jakości kawy i czekolady. Jest słodka, więc z powodzeniem zastąpi poobiedni deser. Chciałbyś sprawdzić, czy jej smak przypadnie Ci do gustu? W tym celu samodzielnie przygotuj kawę po wiedeńsku. Przepis i listę...

Cold brew – czym jest i dlaczego jest takie popularne?

Cold brew – czym jest i dlaczego jest takie popularne?

Kawa cold brew to świetny wybór w upalny dzień, ponieważ orzeźwia, pobudza i jest lekka. Co więcej, łatwo można ją przygotować samodzielnie w domu. Jak to zrobić? Jaka kawa do cold brew będzie odpowiednia? Jaką wodę wybrać? Na te i inne pytania odpowiadamy w tym...

Body kawy – co to takiego?

Body kawy – co to takiego?

Zapach, smak i kwasowość to nie wszystko, na co można zwrócić uwagę w trakcie picia “małej czarnej”. Kolejne kryterium oceny to body. Kawa może mieć body lekkie, średnie i pełne. Czym ono jest i co na nie wpływa? Jak body w kawie wpasowuje się w jej profil...

Kawa speciality – co kryje się za tą nazwą?

Kawa speciality – co kryje się za tą nazwą?

Wiele razy słyszałeś termin “speciality coffee”, ale nadal nie wiesz, co dokładnie oznacza? Jesteś ciekaw, jak smakują i pachną kawy, które zalicza się do tego segmentu? Z tego tekstu dowiesz się kilku ciekawych rzeczy na temat kawy speciality: co to jest, czym się...

Mleko do kawy – jak wybrać odpowiednie?

Mleko do kawy – jak wybrać odpowiednie?

Zastanawiasz się, jakie mleko do ekspresu wybrać? Nie chcesz, aby zdominowało smaku czarnego naparu, a jednocześnie chcesz uzyskać idealną piankę na jego powierzchni? Żeby tak było, mleko do kawy musi spełniać trzy warunki. Sprawdź jakie. Jakie mleko do kawy? Rodzaje...

Nie tylko Caffe latte  – poznaj kawy mleczne

Nie tylko Caffe latte – poznaj kawy mleczne

Kawa mleczna to nie tylko popularne caffe latte, ale też cappuccino i latte macchiato. Czy na pewno wiesz, czym się wyróżniają, jak wyglądają i jak smakują te napoje kawowe? Czy na pewno znasz idealne proporcje między składnikami wszystkich rodzajów kaw mlecznych?...

Ekstrakcja kawy – co ma na nią wpływ?

Ekstrakcja kawy – co ma na nią wpływ?

Chcesz poznać tajniki ekstrakcji: co to jest i na czym polega? Chcesz wiedzieć, dlaczego ma kluczowe znaczenie dla smaku i zapachu kawy? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w naszym artykule. Przeczytaj go do końca, a będziesz wiedzieć, jak przygotować...

Espresso a ristretto – co je różni?

Espresso a ristretto – co je różni?

Rano potrzebujesz dawki kofeiny, żeby pobudzić się przed pracą? Nie masz czasu, żeby delektować się smakiem i zapachem swojej ulubionej dużej i mocnej kawy śniadaniowej? W tej sytuacji najlepsza będzie “mała czarna” do wypicia na szybko, czyli ristretto. Co to...

Picie espresso bez tajemnic – jak robić to prawidłowo?

Picie espresso bez tajemnic – jak robić to prawidłowo?

Co to jest espresso? Espresso to czarna kawa o lepkiej, gęstej i aksamitnej konsystencji, intensywnym smaku i aromacie. Jeśli jest dobrze przyrządzona, na jej powierzchni powstaje lekka crema, czyli brązowo-orzechowa pianka. Nazwa tej mocnej kawy pochodzi od włoskiego...

Kawa na jesień i zimę, czyli pumpkin spice latte

Kawa na jesień i zimę, czyli pumpkin spice latte

Pumpkin spice latte to idealna kawa na jesień. Po pierwsze: zawiera dynię, czyli typowo jesienne warzywo. Po drugie: ma w swoim składzie korzenne przyprawy, które rozgrzewają. I po trzecie: to delikatny napój kawowy na bazie espresso z dużą ilością spienionego mleka,...

Energia w filiżance, czyli właściwości kawy

Energia w filiżance, czyli właściwości kawy

Jak działa kawa? Przede wszystkim dodaje energii, redukuje zmęczenie, zmniejsza senność. Te trzy zalety picia kawy to zasługa kofeiny, którą zawiera. Jednak powodów, dla których warto ją pić, jest więcej. Sprawdź, co zyskasz, a czego unikniesz, jeśli będziesz pić kawę...

Temperatura parzenia kawy  – co musisz wiedzieć?

Temperatura parzenia kawy  – co musisz wiedzieć?

Zaparzyłeś ulubioną mieszankę i kawa jest gorzka? Nie wyczuwasz żadnej dodatkowej nuty zapachowej i smakowej? Prawdopodobnie temperatura parzenia kawy była niewłaściwa. Temperatura wody to jeden z kluczowych czynników, które wpływają na smak i aromat naparu. Chcesz...

Ta strona używa ciasteczek. Więcej informacji

Ciasteczko (formalnie HTTP Cookie, w skrócie ang. cookie, tłumaczone czasem jako plik cookie) – mały fragment tekstu, który serwis internetowy wysyła do przeglądarki i który przeglądarka wysyła z powrotem przy następnych wejściach na witrynę. Używane jest głównie do utrzymywania sesji np. poprzez wygenerowanie i odesłanie tymczasowego identyfikatora po logowaniu. Może być jednak wykorzystywane szerzej poprzez zapamiętanie dowolnych danych, które można zakodować jako ciąg znaków. Dzięki temu użytkownik nie musi wpisywać tych samych informacji za każdym razem, gdy powróci na tę stronę lub przejdzie z jednej strony na inną. Źródło: wikipedia.org Więcej informacji: http://pl.wikipedia.org/wiki/HTTP_cookie

Zamknij okno.