Nie wiesz, jak dopasować grubość zmielenia do metody parzenia kawy? Chcesz wiedzieć, jaki stopień zmielenia kawy jest odpowiedni do ekspresu, a jaki do kawiarki? Jesteś w dobrym miejscu. W tym tekście wyjaśniamy, co znaczy kawa “drobno”, “średnio”, “grubo” mielona i jak stworzyć idealny napój kofeinowy.

Jak zaparzyć idealny napar?

Ziarna mieli się, aby wydobyć zamknięty w nich smak i zapach. Dzięki temu, że zmieniają się w granulki, woda może przesączyć się przez kawę, a wszystkie smaki i zapachy mogą się uwolnić.

Z poprzednich tekstów na naszym blogu dowiedziałeś się, że najsmaczniejsza i najbardziej aromatyczna kawa to ta z ziaren zmielonych tuż przed zaparzeniem. Ze względu na to, że mielenie przyspiesza proces wietrzenia (rozdrobnione ziarna tracą aromat już po kilku minutach), warto kupić kawę ziarnistą i samodzielnie ją zmielić.

Aby kawa była smaczna i aromatyczna, trzeba ją nie tylko zmielić bezpośrednio przed zaparzeniem, ale też zmielić poprawnie. To znaczy, że stopień zmielenia kawy trzeba dostosować do sposobu jej parzenia, ponieważ każda metoda wymaga drobinek innej wielkości (odpowiednio grubo lub drobno zmielonych).

Do tego celu potrzebujemy odpowiedniego młynka. Często zapomina się, że to właśnie młynek jest najważniejszym elementem na warsztacie profesjonalnego baristy. Nie zaś ekspres, jak to często jest postrzegane.

Można oczywiście sięgnąć po rozwiązania proste i kupić ekspres automatyczny z wbudowanym młynkiem. Należy jednak pamiętać, że młynki zintegrowane w ekspresach to zupełnie inne urządzenia, które pod względem jakości nie zbliżają się nawet do młynków profesjonalnych. Dla osób świadomie przygotowujących kawę, ekspresy automatyczne czy młynki zintegrowane to urządzenia zupełnie nieprzydatne. Jaki więc młynek kupić? Jakiego potrzebujesz młynka, aby samodzielnie zmielić ziarna?

Jak wybrać młynek do kawy?

Pierwsze pytanie, na jakie musisz sobie odpowiedzieć to do jakich celów potrzebujesz używać młynka? Czy komercyjnych, do zastosowania w kawiarni, czy też do wykorzystania sporadycznego? Czy młynek ma służyć do przygotowania kawy pod espresso czy pod przelewy? Może ma być młynkiem uniwersalnym? Kolejne pytanie to budżet jaki chcesz przeznaczyć na zakup młynka. Musisz mieć świadomość, że są na rynku młynki o cenach zbliżonych do wartości samego ekspresu. Jakie więc są istotne cechy, jakie powinien posiadać dobry młynek do kawy?

Wszystkie młynki do kawy mają żarna, młynki z ostrzem nie są przeznaczone do kawy. W zależności od przeznaczenia młynka, może mieć on położenie żaren poziome lub pionowe, co wpływa na sposób mielenia kawy i jej retencję. W zależności od potrzeb i przeznaczenia młynka, możemy otrzymywać z niego zmieloną kawę jednorodną lub niejednorodną. Ważne jest by namiały były powtarzalne. Dobór odpowiednich parametrów zależy od przeznaczenia młynka.

Jeżeli młynek ma być wykorzystywany komercyjnie, konieczny jest elektryczny. Jeżeli wykorzystujesz młynek w domu, możesz kupić młynek ręczny. Obecnie są dostępne młynki ręczne, które precyzją wykonania, parametrami technicznymi i jakością namiału dorównują najlepszym młynkom elektrycznym.

Jeżeli nie wiesz jak dobrać młynek dla własnych potrzeb, możesz zwrócić się do nas o profesjonalne doradztwo. Na stronie najlepsza-kawa.pl znajdziesz wysokiej jakości młynki do kawy marki Bezzera oraz marki Santos. To profesjonalne urządzenia do mielenia i dozowania kawy bezpośrednio do kolby.

Jeśli nie planujesz zakupu młynka, przyjdź do naszej kawiarni i wybierz dowolną ilość ulubionej kawy, a my odpowiednio ją zmielimy. Wystarczy, że powiesz nam, jak parzysz kawę w domu, a przygotujemy dla Ciebie namiał o właściwej grubości.

Zastanawiasz się, jakie są stopnie zmielenia ziaren i jak wpływają na smak kawy? Odpowiedzi znajdziesz w kolejnych akapitach.

Jak dobrać stopień zmielenia kawy?

Im dłuższy czas kontaktu wody ze zmieloną kawą, tym grubość mielenia większa.

Ze względu na czas kontaktu wody z kawą rozróżniamy 4 sposoby przygotowania kawy:

● ciśnieniowe

● przelewowe

● nakapowe

● imersyjne.

Do każdego z tych sposobów parzenia trzeba dostosować grubość ziaren. Ma to znaczenie dla smaku i aromatu naparu, który uzyskasz. Jeśli zmielisz kawę za drobno, będzie gorzki, mocny i cierpki , a jeśli za grubo – za słaby i bez smaku.

Jak już powyżej wspomnieliśmy, głównym czynnikiem wpływającym na grubość mielenia ziaren dla konkretnej metody przygotowania kawy, to czas kontaktu wody z namiałem. Nie jest to jednak jedyny czynnik wpływający na dobór odpowiedniej grubości mielenia kawy. Dla każdej z metod przygotowania, grubości zmielenia określone są w proponowanych przedziałach, wybór zaś konkretnej wielkości, zależy od baristy. Profesjonalny barista dobiera tak parametry przygotowania konkretnego naparu by spełniał on wymagane założenia w zakresie ekstrakcji, czasu , grubości zmielenia i ilości nasypu oraz rozpuszczenia substancji ( czyli TDS). Według tych danych jest wstanie ocenić jakość naparu.

Musimy pamiętać, że najważniejszy jest smak końcowy naparu. Wszelkie nasze zabiegi mają na celu otrzymanie zadowalającego smaku.

Zastanawiasz się, jak zmielić kawę do espresso? Jaki stopień zmielenia będzie odpowiedni do kawiarki i innych metod parzenia? Czytaj dalej, a dowiesz się więcej.

Jakie średnie grubości zmielenia dla poszczególnych metod parzenia kawy ?

Zaleca się następujące mielenia dla poniższych metod:

  • Imbryk – 80 – 140 μm
  • Espresso – 180 – 250 μm
  • Aeropress – 300 – 400 μm
  • Moka – 300 – 400 μm
  • Neapoletana – 350 – 450 μm
  • Syphon – 450 – 550 μm
  • Chemex – 500 – 600 μm
  • Cold Drip – 500 – 600 μm
  • V 60 – 500 – 600 μm
  • Cupping – 600 – 650 μm
  • Cold Brew – 700 – 800 μm
  • French Press – 700 – 800 μm

Tak mówią ogólne wytyczne, jak natomiast dobrać precyzyjnie grubości, na co zwrócić uwagę, jak określić pozostałe parametry i na co one wpływają – napiszemy w kolejnych naszych cyklach.

Wiesz już, w jakich zakresach zmielenie jest odpowiednie do poszczególnych metod parzenia kawy. Nie są to zasady, których musisz przestrzegać, a wskazówki. Najważniejsze, żeby kawa Ci smakowała, dlatego eksperymentuj, aby wydobyć z ziaren to, co lubisz najbardziej. Może samodzielnie odkryjesz przepis na idealny napar?

Ta strona używa ciasteczek. Więcej informacji

Ciasteczko (formalnie HTTP Cookie, w skrócie ang. cookie, tłumaczone czasem jako plik cookie) – mały fragment tekstu, który serwis internetowy wysyła do przeglądarki i który przeglądarka wysyła z powrotem przy następnych wejściach na witrynę. Używane jest głównie do utrzymywania sesji np. poprzez wygenerowanie i odesłanie tymczasowego identyfikatora po logowaniu. Może być jednak wykorzystywane szerzej poprzez zapamiętanie dowolnych danych, które można zakodować jako ciąg znaków. Dzięki temu użytkownik nie musi wpisywać tych samych informacji za każdym razem, gdy powróci na tę stronę lub przejdzie z jednej strony na inną. Źródło: wikipedia.org Więcej informacji: http://pl.wikipedia.org/wiki/HTTP_cookie

Zamknij okno.