Zaparzyłeś ulubioną mieszankę i kawa jest gorzka? Nie wyczuwasz żadnej dodatkowej nuty zapachowej i smakowej? Prawdopodobnie temperatura parzenia kawy była niewłaściwa. Temperatura wody to jeden z kluczowych czynników, które wpływają na smak i aromat naparu. Chcesz wiedzieć, jak parzyć kawę? Czytaj dalej.

W jakiej temperaturze parzyć kawę?

Temperatura parzenia kawy zależy m.in. od: 

  • gatunku kawy
  • rodzaju kawy
  • sposobu obróbki ziaren
  • metody parzenia
  • indywidualnych preferencji smakowych.

Jeśli ten sam gatunek kawy zalejesz wodą raz o niższej, a raz o wyższej temperaturze, za każdym razem napar będzie smakować i pachnieć inaczej. Ponadto różne ziarna poddane różnej obróbce, zaparzane różnymi metodami zareagują inaczej na działanie wody o tej samej temperaturze.

Różne rodzaje kawy mają też różne wymagania związane z temperaturą wody. Dlaczego? Wpływa ona na to, co zostanie wydobyte ze zmielonych ziaren. Temperatura parzenia decyduje więc o tym, czy z kawy wydobywamy jej walory smakowe, czy wypłaszczymy zupełnie jej profil smakowy.

W związku z tym, jak parzyć kawę, aby była aromatyczna i smaczna?

Podstawowa zasada odnośnie do temperatury parzenia kawy  brzmi: używaj wody o temperaturze ok. 90°C, a konkretnie między  89°C  a 96°C. Dlaczego?

To bezpieczny przedział, w którym woda jest gorąca, ale nie wrząca. W takich temperaturach kawa łatwiej się otwiera, a związki aromatyczne i kwasy organiczne łatwiej się rozpuszczają. W efekcie zmielone ziarna oddają do wody to, co jest w nich najlepsze, a napar ma pełniejszy i bogatszy smak.

Wiesz już, w jakiej temperaturze parzyć kawę. Znasz podstawowe widełki, w których ramach możesz eksperymentować (nie są to sztywne zasady). Teraz poznaj zależność pomiędzy temperaturą wody a metodą parzenia.

Jak parzyć kawę? Temperatura wody a metody parzenia

Temperatura parzenia kawy zależy m.in. od metody jej przyrządzania. Dla przykładu najlepsza temperatura wody w przypadku:

  • kawy zalewanej to 90-96°C
  • kawy parzonej w aeropressie – 85-96°C
  • kawy z ekspresu to 88-96°C 
  • kawy z french press  to 90- 96°C.

Znasz już przedziały temperatury wody odpowiednie dla różnych metod parzenia. Teraz sprawdź, co się stanie, gdy użyjesz wody o zbyt wysokiej i zbyt niskiej temperaturze.

Skutki zbyt niskiej temperatury parzenia kawy

Co się stanie, jeśli obniżysz temperaturę parzenia kawy znacznie poniżej 86°C?

Główne czynniki wpływające na proces zaparzania kawy to: 

  • czas zaparzania, temperatura wody, ciśnienie wody – ekspresach ciśnieniowych
  • czas zaparzania, temperatura wody, turbulencje  – w metodach przelewowych.

Temperatura wody, używana do zaparzania ma ścisły związek z czasem kontaktu wody z kawą. Im czas jest dłuższy tym temperatury wody powinny być niższe.

Temperatura wody jest jednym z głównych czynników, który wpływa na wydajność ekstrakcji podczas całego procesu zaparzania. Im temperatura wyższa tym ekstrakcja jest większa. Co za tym idzie, ze zmielonej kawy wypłukujemy więcej związków, czyli TDS naszego napoju wzrasta. 

Przykładem, który dobrze obrazuje tę zależność pomiędzy temperaturą wody a czasem parzenia, jest metoda cold brew. To technika parzenia kawy na zimno przez zamaczanie kawy (maceracji). DO tego procesu używa się zimnej wody. Z tego względu w tym przypadku czas kontaktu zmielonej kawy z wodą wynosi kilka, a nawet kilkanaście godzin.

Drugi podobny przykład to cold drip. Tutaj na zmieloną kawę padają krople zimnej wody z częstotliwością około 6 kropli na 10 sekund. 

Ponadto smak i aromat kawy zalanej wodą o niższej temperaturze niż zalecana jest płaski i mało wyraźny. Nie rozwija się on wystarczająco, przez co podczas picia nie wyczujesz żadnej dodatkowej nuty. Twoja kawa będzie słaba, wodnista i po prostu niesmaczna.

Skutki za wysokiej temperatury parzenia kawy

Co się stanie, jeśli do parzenia kawy użyjesz wrzątku?

Po pierwsze, woda w temperaturze ok. 100°C dosłownie zaparza kawę (zagotowuje ziarna), a tym samym niszczy obecne w nich najlepsze związki aromatyczne i smakowe. Skutek? Najważniejsze substancje w kawie zostają spalone, więc napar traci większość walorów zapachowych i smakowych.

Jak więc smakuje kawa zalana wrzątkiem? Smak takiej kawy jest płaski i nierozwinięty. W trakcie picia nie wyczujesz żadnej aromatycznej nuty.

Ponadto im wyższa temperatura wody, tym więcej goryczy w naparze. Dlatego, jeśli użyjesz wrzątku, otrzymasz nadmiernie goryczkową i mdłą kawę, pozbawioną głębi, o nieprzyjemnym gorzkim posmaku. Taki napar może podrażniać podniebienie.

Po drugie, wrzątek podbija też cierpkość naparu.

Ile parzyć kawę?

Dobra kawa to taka, w której jednocześnie wyczuwa się naturalną słodycz i kwaskowatość. Ma zbalansowany smak, jest wielowarstwowa, np. czuć w niej owoce, orzechy czy zioła.

Jeśli będziesz parzyć kawę zbyt długo, będzie ciężka, gorzka i płaska w smaku. Natomiast jeśli będziesz ją parzyć za krótko, będzie kwaśna, wodnista i nierozwinięta.

Zastanawiasz się teraz, ile parzyć kawę, aby była dobra? Odpowiedź na to pytanie brzmi: to zależy. Dlaczego?

Nie ma jednej reguły odnośnie do czasu parzenia kawy. Różni się on w zależności od m.in. metody parzenia, wykorzystanego urządzenia i efektu, który chce się uzyskać, np.:

  • przygotowanie kawy we french pressie trwa od 2 do 4 minut
  • w przypadku dripu czas parzenia staramy się zamknąć w okolicach 4 min, w tym 30 sekund preinfuzji, tj. zalanie kawy wodą (zazwyczaj dawką 50 gr ) i odczekanie 0,5 minuty
  • aeropress wymaga parzenia (w zależności od metody tradycyjnej czy odwróconej)  kawy przez 2 minuty lub 1.30 min
  • w chemexie kawę parzy się 3-4 minuty
  • w ekspresie przelewowym parzenie kawy może zająć od 4 do 5 minut. w zależności ile gramów kawy używamy.

A jak sprawdzić, czy temperatura wody jest odpowiednia, aby zalać nią kawę w szklance, czyli przygotować tzw. zalewajkę? Poniżej dowiesz się, jak to zrobić.

Jak kontrolować temperaturę parzenia kawy?

Jak sprawdzić, czy temperatura wody jest odpowiednia, aby zalać nią świeżo mielone ziarna?

Potrzebujesz do tego specjalnego termometru ze stali nierdzewnej. Może być ten, którego używasz do sprawdzania temperatury spienionego mleka. Jest precyzyjny do takich pomiarów, a jego skala wystarczająca (do 100°C).

Jednak najlepszym rozwiązaniem będzie czajnik elektryczny z funkcją ustawiania temperatury (ma wbudowany termostat). Dzięki tej opcji możesz precyzyjnie ustawić temperaturę wody, którą chcesz uzyskać. Jeśli kupisz taki czajnik, nie będziesz musiał studzić wody ani przerywać jej gotowania “na wyczucie”.

Wiesz, że temperatura wody wpływa na to, co wydobędzie się z ziaren kawy, a więc na jej smak. Jednak są jeszcze inne czynniki, które o nim decydują. Jakie?

Co oprócz temperatury wody wpływa na smak kawy?

Woda stanowi ok. 95% objętości filiżanki kawy. Jej temperatura wpływa na smak i aromat naparu oraz intensywność zaparzania zmielonych ziaren.

Jednak temperatura wody to nie jedyny czynnik, który wpływa na to, jak kawa pachnie i smakuje. Ważną rolę odgrywa też:

  • jakość użytych ziaren
  • pochodzenie kawy (warunki klimatyczne, w jakich rośnie)
  • sposób obróbki kawy ( czyli jak była suszona)
  • stopień wypalenia 
  • grubość mielenia
  • Ratio – czyli proporcja wody do kawy
  • jakość wody (skład mineralny, to, czy jest twarda, czy miękka)
  • czas parzenia kawy
  • ciśnienie wody ( w ekspresach)
  • turbulencje, ilość zalań – w przelewach.

Wiesz już, że woda wpływa na jakość naparu. Jeśli nie chcesz przeżyć rozczarowania doświadczeniem picia “małej czarnej” lub napoju kawowego, zadbaj o odpowiednią temperaturę parzenia kawy. W efekcie smak naparu będzie zbalansowany i wielowarstwowy, jednocześnie słodki i kwaskowaty.

Ta strona używa ciasteczek. Więcej informacji

Ciasteczko (formalnie HTTP Cookie, w skrócie ang. cookie, tłumaczone czasem jako plik cookie) – mały fragment tekstu, który serwis internetowy wysyła do przeglądarki i który przeglądarka wysyła z powrotem przy następnych wejściach na witrynę. Używane jest głównie do utrzymywania sesji np. poprzez wygenerowanie i odesłanie tymczasowego identyfikatora po logowaniu. Może być jednak wykorzystywane szerzej poprzez zapamiętanie dowolnych danych, które można zakodować jako ciąg znaków. Dzięki temu użytkownik nie musi wpisywać tych samych informacji za każdym razem, gdy powróci na tę stronę lub przejdzie z jednej strony na inną. Źródło: wikipedia.org Więcej informacji: http://pl.wikipedia.org/wiki/HTTP_cookie

Zamknij okno.