Kawa mleczna to nie tylko popularne caffe latte, ale też cappuccino i latte macchiato. Czy na pewno wiesz, czym się wyróżniają, jak wyglądają i jak smakują te napoje kawowe? Czy na pewno znasz idealne proporcje między składnikami wszystkich rodzajów kaw mlecznych? Przeczytaj nasz tekst i sprawdź swoją wiedzę.

Poznaj kawy mleczne. Rodzaje i sposób ich przygotowania

Czym charakteryzuje się kawa mleczna?

Kawa mleczna to napój kawowy, który przygotujemy przy pomocy ekspresu kołowego – składa się ze świeżo zaparzonego espresso i spienionego mleka.

Espresso to baza całego napoju, ono odpowiada za intensywność i smak kawy mlecznej.

W zależności z jakich ziaren kawy jest skomponowane, w jakiej ekstrakcji przygotowane, jaką ma intensywność, aromat, body i cremę – taki smak i intensywność będzie mieć nasza kawa mleczna.

Mlek to nośnik smaku w kawie mlecznej. Dzięki niemu smaki espresso odpowiednio wyeksponowane. Musimy pamiętać, że nie wszystkie smaki, będące w espresso , odpowiednio komponują się z mlekiem Cały kunszt przygotowania kawy mlecznej, polega na użyciu odpowiednich mieszanek kaw , które komponują się odpowiednio smakowo z mlekiem.

A jakie mleko do kawy mlecznej jest najlepsze?

Pod względem smakowym najlepsze jest mleko krowie, pełno tłuste.

Dla osób, które nie mogą spożywać takiego mleka, pozostaje alternatywa w postaci napoju roślinnego ( z owsa, soi, ryżu, migdałów , kokosa itd ) Napoje te, komponują się smakowo z kawą, zupełnie inaczej niż mleko naturalne.

Do odpowiedniego spienienia, najlepszym mlekiem jest naturalne mleko krowie, pełnotłuste.

Zawiera ono odpowiednie ilości białek odpowiedzialnych za proces powstawiania mikropiany podczas spieniania mleka przez baristę

W baristyce najczęściej używa się mleka 3,2-3,5% lub specjalnego mleka z większą ilością białka. Przed użyciem mleko powinno byś schłodzone, co ułatwia nam proces streczowania, podczas którego tworzymy mikropianę w mleku. W drugim etapie mleko poddajemy procesowi strukturyzacji, podczas którego równomiernie całą objętość mleka podgrzewamy do temperatury 55-65 °C. Dlaczego nie podgrzewamy mleka do wyższej temperatury ? W wyższych temperaturach białko zawarte w mleku ścina się, a laktoza traci swój smak . W efekcie otrzymujemy przegotowane mleko, bez słodkawego smaku laktozy.

Za sprawą mleka kawa staje się słodsza i delikatniejsza. Z tego też względu to propozycja dla osób, dla których czarna kawa jest zbyt mocna, zbyt intensywna i zbyt gorzka.

Kawa mleczna to nie tylko popularne caffe latte. Jakie są jej rodzaje? O tym przeczytasz w kolejnym fragmencie tekstu.

Jakie są najpopularniejsze rodzaje kaw mlecznych?

Najbardziej powszechne rodzaje kaw mlecznych to:

  • cappuccino
  • caffe latte
  • latte macchiato
  • espresso macchiato
  • flat white

Czym się charakteryzują? Jakie różnice są między nimi? Przede wszystkim kawy mleczne różnią się od siebie proporcją kawy do mleka, a ponadto: objętością, stopniem spienienia mleka i tym, jak łączy się go z kawą.

Cappuccino

Cappuccino to najintensywniejsza kawa mleczna, klasyczne składa się z pojedynczego espresso i około 150 ml gęstego, mocno spienionego mleka. Prawidłowo przygotowane cappuccino ma kremową konsystencję uzyskaną dzięki odpowiednio przygotowanemu mleku. W całej swojej objętości jest jednorodne, czyli o tym samym smaku i konsystencji. Pijąc prawidłowo przygotowane cappuccino wyczuwamy delikatny smak kawy połączony z mlekiem. Błędnie przygotowane cappuccino ma charakterystyczną czapę mleczną ze źle spienionego mleka. Pijąc go, początkowo wypijamy samo mleko a w końcowej fazie wypijamy kawę jaka została na dnie filiżanki. Taki napój nie ma jednak nic wspólnego z prawdziwym cappuccino .

Najczęściej cappuccino podaje się w białych, porcelanowych filiżankach o grubych ściankach (wcześniej podgrzanych, aby napój nie wystygł zbyt szybko).

Można podawać wersje smakowe cappuccino posypując jej wierzch cynamonem, czekoladą lub kakao.

Caffe latte

Caffe latte to najdelikatniejsza kawa wśród klasycznych kaw mlecznych. W smaku, oprócz swej delikatności, charakteryzuje się zupełnie inną konsystencją przygotowanego mleka.

W języku włoskim słowo “latte” znaczy “mleko”, co sugeruje, że w caffe latte to właśnie ono dominuje. I tak właśnie jest, bo w przypadku tej najbardziej mlecznej spośród kaw mlecznych proporcja espresso do mleka wynosi 1 do 9. Na pojedyncze espresso przypada aż ok 270 ml podgrzanego, spienionego mleka na płasko.

Caffe latte ma jasny, jednolity kolor, a na wierzchu piankę mleczną o grubości ok. 0,5 cm.

Tę kawę mleczną podaje się w wysokich szklankach z grubego szkła lub dużych porcelanowych filiżankach. Aby zmienić jej smak, na dno naczynia można wlać syrop smakowy, np. orzechowy.

Latte macchiato

W wysokich przezroczystych szklankach podaje się też latte macchiato, ponieważ szkło dobrze eksponuje efektowne trzy warstwy tej kawy mlecznej. Na dole jest ciężkie mleko, w środku kawa espresso o mniejszej gęstości i wyższej temperaturze niż mleko, a na górze – lekka i gęsta pianka mleczna.

W latte macchiato stosunek espresso do spienionego mleka także wynosi 1:9. Najczęściej ten napój przygotowuje się z 30 ml kawy i 270 ml mleka.

Jednak – w przeciwieństwie do caffe latte – latte macchiato jest mocnym napojem. Prawidłowe picie tej kawy to picie bez uprzedniego jej mieszania. Pijąc ją w sposób prawidłowy, wyczuwamy intensywność espresso uwypuklone posmakiem mleka. Smak i aromat tej kawy także można zmienić, dodając np. syrop waniliowy.

Espresso macchiato

Czyli kawa poplamiona tylko mlekiem

Espresso macchiato to najmniejsza kawa mleczna: połączenie klasycznego pojedynczego espresso z 2-3 łyżeczkami pianki mlecznej. Idealna na 1-2 łyki. Piankę mleczną, kładzie się na powierzchni espresso, dosłownie plamimy espresso mlekiem. Nie miesza się jej z kawą, ponieważ ten napar ma pozostać czarny.

W języku włoskim słowo “macchiato” znaczy “poplamione”, więc jest to kawa “poplamiona” mlekiem, które nie zmienia jej smaku, tylko go przełamuje. Pianka stanowi jedynie akcent, który dodaje słodyczy i łagodzi intensywność czarnej kawy.

Espresso macchiato podaje się w filiżankach o pojemności 70 ml.

Flat white

Flat white to mocna kawa mleczna; espresso doppio zalane gorącym gładko spienionym mlekiem o jednorodnej konsystencji. Mała objętość pianki w napoju powoduje, że jego powierzchnia jest równa, stąd też wzięła się nazwa (w języku angielskim słowo “flat” znaczy “płaski”).

Cappuccino, caffe latte, latte macchiato, espresso macchiato, flat white to najpopularniejsze rodzaje kaw mlecznych. Jakich ziaren użyć, żeby je przygotować?

Jaka kawa do kaw mlecznych?

Zastanawiasz się, jaką kawę do kaw mlecznych kupić? Które ziarna będą najlepiej współgrać ze smakiem mleka? Weź pod uwagę m.in.: indywidualne preferencje, intensywność, pochodzenie i stopień palenia kawy.

Jeśli wolisz łagodną i delikatną kawę, wybierz mieszankę Millimo Giallo. Ta mieszanka pozwoli skomponować cappuccino w klasycznym delikatnym wydaniu. Caffe latte natomiast będzie klasycznym mlecznym śniadaniowym napojem, jakiego szukamy zazwyczaj do porannego rogalika. Jeżeli preferujesz, mocną intensywną w smaku kawę, zdecyduj się na mieszankę Millimo Rosso z nutami czekolady. Ta mieszanka zawiera więcej kofeiny, dzięki czemu pobudza mocniej, jest też intensywniejsza w smaku a jednocześnie komponuje się z mlekiem bardzo przyjaźnie. Dzięki swoim okrągłym czekoladowym nutą smakowym, idealnie smakuje w każdej kawie mlecznej. Jeżeli Twoja kawa ma być wyrazistsza niż z Giallo, ale nie tak mocna i pobudzająca jak z Rosso, wybierz Millimo Marrone. Ta mieszanka powstała na bazie samych arabic , dzięki czemu zawartość kofeiny nie jest zbyt duża. Pomimo, że jej smak jest delikatniejszy zachowuje swoją intensywność. Odpowiednio dobrane ziarna, nie powodują uwypuklenia kwasowych nut, tak charakterystycznych dla czystej arabiki.

Podsumowując, królową wśród kaw mlecznych jest cappuccino. To najtrudniejsza pod kątem technicznym do przygotowania kawa. Zamawiając ją w kawiarni widzisz czy barista jest profesjonalistą czy nowicjuszem w swej dziedzinie. To kawa, którą prawidłowo przygotowana, robi największe wrażenie smakowe wśród kaw mlecznych. Kawy: latte macchiato, caffe latte, espresso macchiato i flat white to ciekawe propozycje różniące się intensywnością, wielkością i smakami. Nie tak trudne do przygotowania jak cappuccino. Teraz znasz ich cechy, wiesz, czego się spodziewać, więc w kawiarni podejmiesz bardziej świadomy wybór. Którą z nich przetestujesz przy najbliższej okazji?

Ta strona używa ciasteczek. Więcej informacji

Ciasteczko (formalnie HTTP Cookie, w skrócie ang. cookie, tłumaczone czasem jako plik cookie) – mały fragment tekstu, który serwis internetowy wysyła do przeglądarki i który przeglądarka wysyła z powrotem przy następnych wejściach na witrynę. Używane jest głównie do utrzymywania sesji np. poprzez wygenerowanie i odesłanie tymczasowego identyfikatora po logowaniu. Może być jednak wykorzystywane szerzej poprzez zapamiętanie dowolnych danych, które można zakodować jako ciąg znaków. Dzięki temu użytkownik nie musi wpisywać tych samych informacji za każdym razem, gdy powróci na tę stronę lub przejdzie z jednej strony na inną. Źródło: wikipedia.org Więcej informacji: http://pl.wikipedia.org/wiki/HTTP_cookie

Zamknij okno.