Zastanawiasz się, jakie mleko do ekspresu wybrać? Nie chcesz, aby zdominowało smaku czarnego naparu, a jednocześnie chcesz uzyskać idealną piankę na jego powierzchni? Żeby tak było, mleko do kawy musi spełniać trzy warunki. Sprawdź jakie.

Jakie mleko do kawy? Rodzaje mleka ze względu na pochodzenie

Mleko jest nośnikiem smaku w kawie mlecznej. Eksponuje smaki espresso, czyli bazy tego napoju, która odpowiada m.in. za jego intensywność.

Jednak nie wszystkie smaki espresso dobrze komponują się z mlekiem. Wobec tego, które mieszanki ziaren będą odpowiednie?

Miłośnikom intensywnej kawy polecamy Millimo Rosso z nutami czekolady, która pasuje do każdego rodzaju kawy mlecznej (od cappuccino, przez caffe latte, po latte macchiato). Z kolei fanom łagodnej kawy proponujemy mieszankę Millimo Giallo, z której można przygotować klasyczne cappuccino, czyli królową kaw mlecznych.

Ze względu na pochodzenie wyróżnia się dwa rodzaje mleka do kawy:

  • mleko krowie
  • napoje roślinne.

Każde z nich ma inne właściwości: inaczej “zachowuje się” w trakcie spieniania, daje pianę o innej jakości (trwałości i grubości), inaczej zmienia smak kawy.

Mleko krowie można podzielić ze względu na zawartość tłuszczu na:

  • pełnotłuste (3,5% tłuszczu), nadaje kawie bogaty smak i gęstą piankę
  • półtłuste (1,5-2%), choć lżejsze od pełnotłustego, dobrze się spienia
  • odtłuszczone (mniej niż 0,5%), jest mniejszym nośnikiem smaku, spienia się równie dobrze jak pozostałe.

Osoby z nietolerancją laktozy powinny wybrać mleko bez laktozy, dzięki któremu nie będą odczuwać problemów żołądkowych.

Z kolei napoje roślinne roślinne, zwane potocznie „mlekiem” roślinnym, to dobry wybór osób z alergią na mleko krowie i nietolerancjami, a także wegetarian i wegan, którzy nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego ze względów etycznych.

  • Z uwagi na roślinę, której użyto do produkcji, wyróżnia się m.in. :
  • sojowe
  • migdałowe
  • owsiane
  • ryżowe
  • kokosowe.

Czym charakteryzują się te rodzaje mleka roślinnego?

Mleko sojowe zawiera dużo białka, dzięki czemu można . Ma neutralny smak, przez co pasuje do różnych rodzajów kawy mlecznej. Ponadto nie zawiera cukru i ma niski poziom tłuszczu. Jest lekkostrawne.

Mleko owsiane jest naturalnie słodkie i dobrze komponuje się ze smakiem kawy (nie przytłacza go). Ze względu na niską zawartość tłuszczu jest dość wodniste.

Mleko ryżowe zawiera niewiele białka i jest rzadkie. Jest lekkie i ma słodkawy posmak ryżu, co odpowiada osobom, które preferują delikatną kawę.

Mleko kokosowe jest kremowe. Ma intensywny smak kokosa, który może dominować.

Mleko migdałowe jest łagodne, o orzechowej nucie, przez co dobrze komponuje się ze smakiem kawy.

Zastanawiasz się, jakie mleko do ekspresu będzie odpowiednie? Odpowiedź znajdziesz w kolejnym fragmencie tekstu.

Jakie mleko do spieniania w ekspresie wybrać? Porady dla miłośników kawy

Do ekspresu najlepsze jest pełnotłuste mleko krowie. Naturalny tłuszcz zawarty w tym leku jest bardzo dobrym nośnikiem smaku kawy, natomiast białka w nim występujące pozwalają uzyskać gęstą piankę. Ponadto jest uniwersalne, ma kremowy smak i pasuje do większości napojów kawowych.

Jakie warunki powinno spełniać dobre mleko do spieniania? Przede wszystkim musi być:

  • tłuste i bogate w białko
  • schłodzone
  • świeże.

Najlepsze mleko do kawy to takie, które ma wysoką zawartość tłuszczu i białka. Tłuszcz odgrywa kluczową rolę dla smaku naszego napoju kawowego, natomiast odpowiednia zawartość białka, ma znaczenie w tworzeniu pianki mlecznej. Odpowiada za jej teksturę, konsystencję i trwałość.

W baristyce najczęściej używa się mleka 3,2-3,5% z pełną zawartością białka. Piana z mleka o takiej zawartości tłuszczu będzie gęsta i bogata, będzie miała drobne pęcherzyki, będzie długo utrzymywać się na powierzchni kawy. Ponadto tekstura tego napoju będzie bardziej kremowa.

W przypadku mleka o mniejszej zawartości tłuszczu pianka będzie mniej gęsta, mniej kremowa, mniej trwała (szybko się rozpuści i opadnie). Z kolei ze zbyt tłustego mleka nie uda się jej zrobić (może w ogóle się nie spienić).

Za zdolność spieniania i stworzenia trwałej pianki odpowiada w głównej mierze białko serwatkowe ( Beta laktoglobulina). Jest ona hydrofobowa i podczas spieniania przyciągana przez powietrze, tak by stać się środkiem powierzchniowo czynnym dla pęcherzyków. Gdy rozwijamy temperaturę doprowadzamy do koagulacji białka serwetkowego w celu stabilizacji mikropiany.

Oprócz zawartości białka i tłuszczu ważna jest temperatura mleka.

Żeby przygotować mleczną piankę, najlepiej użyć mleka schłodzonego w lodówce (o temperaturze 3-4°C). Dlaczego? Czas na streczowanie mleka mamy do momentu gdy mleko osiąga temperaturę 40 stopni. W takiej temperaturze tłuszcz zawarty w mleku blokuje nam proces skreczowania. Następnie mleko poddaje się procesowi strukturyzacji, podczas którego równomiernie podgrzewa się je tylko do 55-65°C. W wyższych temperaturach białko obecne w mleku ścina się, a laktoza traci swój smak. W efekcie mleko jest przegotowane i niesłodkie.

Ponadto mleko do kawy powinno być świeże. Nie może być przeterminowane. Nie zaleca się też używać już wcześniej podgrzanego mleka, tzn. ponownie go podgrzewać. Inaczej kawa będzie miała gorzkawy posmak.

Idealna pianka do kawy to wynik nie tylko wyboru odpowiedniego rodzaju mleka, ale też prawidłowej techniki spieniania. W przypadku ekspresu kolbowego głównym czynnikiem jest doświadczenie baristy pracującego z mlekiem.

Jak mleko wpływa na smak, wygląd i działanie kawy?

Po pierwsze, mleko zmienia smak czarnej kawy. Dodaje jej słodyczy, sprawia, że jest bardziej delikatna. Pomaga więc pozbyć się charakterystycznej goryczki czy kwasowości.

Z tego względu dodatek mleka to propozycja dla osób, dla których czarna kawa jest zbyt intensywna i za gorzka.

Po drugie, mleko zmienia też kolor kawy, np. po dodaniu go do czarnego espresso uzyskuje się latte o jasnym odcieniu. Z kolei estetyczna pianka mleczna i wzory na jej powierzchni nadają kawie atrakcyjny wygląd.

Po trzecie, mleko zmienia właściwości kawy, przede wszystkim osłabia działanie obecnej w niej kofeiny. W efekcie można ją pić wieczorem, gdyż nie pobudza tak mocno, jak czarna kawa

Teraz już wiesz, jakie mleko do spieniania wybrać. Zależy to od rodzaju przygotowywanej kawy, jej wymagań dotyczących tekstury i pianki. Ponadto ważne są Twoje indywidualne preferencje smakowe, dieta i stan zdrowia.

Ta strona używa ciasteczek. Więcej informacji

Ciasteczko (formalnie HTTP Cookie, w skrócie ang. cookie, tłumaczone czasem jako plik cookie) – mały fragment tekstu, który serwis internetowy wysyła do przeglądarki i który przeglądarka wysyła z powrotem przy następnych wejściach na witrynę. Używane jest głównie do utrzymywania sesji np. poprzez wygenerowanie i odesłanie tymczasowego identyfikatora po logowaniu. Może być jednak wykorzystywane szerzej poprzez zapamiętanie dowolnych danych, które można zakodować jako ciąg znaków. Dzięki temu użytkownik nie musi wpisywać tych samych informacji za każdym razem, gdy powróci na tę stronę lub przejdzie z jednej strony na inną. Źródło: wikipedia.org Więcej informacji: http://pl.wikipedia.org/wiki/HTTP_cookie

Zamknij okno.