Mleko, napój roślinny i cukier to nie jedyne dodatki do kawy, które zmieniają jej smak. Możesz przygotować też kawę z alkoholem lub bezalkoholowy drink z kawą. Jeśli jesteś ciekawy, jak to zrobić, czytaj dalej. W tym tekście podpowiadamy m.in. jaki alkohol do kawy wybrać i jak przygotować popularną kawę po irlandzku.
Jak powstała kawa z dodatkiem alkoholu?
Kawa z alkoholem powstała zimą 1943 r. w Irlandii. Wymyślił ją Joseph Sheridan, szef portu lotniczego.Jak do tego doszło?
Ze względu na złe warunki pogodowe pasażerowie podróżujący z Irlandii do Stanów Zjednoczonych utknęli na lotnisku. Czekali na opóźniony lot kilkanaście godzin, więc byli zmarznięci, zmęczeni i rozdrażnieni. Sheridan chciał ich rozgrzać i pobudzić, dlatego poczęstował dorosłych gorącą kawą z whisky.
W gronie czekających pasażerów był amerykański dziennikarz Stanton Delaplane. Smak słodkiej mieszanki kawy z alkoholem przypadł mu do gustu tak bardzo, że po powrocie do Stanów Zjednoczonych namówił właściciela baru w Los Angeles, żeby ją sprzedawał.
To właśnie dzięki Delaplane w 1952 r. obsługa “Buena Vista” zaczęła podawać kawę po irlandzku (10 listopada 1952 r. to oficjalna data rozpoczęcia jej sprzedaży w USA). Nowy sposób przygotowania kawy szybko zdobył miłośników, a amerykański lokal szybko stał się bardzo popularny.
Jednak prawdopodobnie połączenie kawy z alkoholem było znane już wcześniej, bo w międzywojniu, np. w Polsce. W tym okresie kobiety i mężczyźni z elit pili alkohol o każdej porze i w różnej postaci, m.in. dolewali go do filiżanek z kawą. Ze względu na właściwości rozgrzewające i pobudzające pili kawę z alkoholem także w trakcie długich polowań.
Dziś kawa z alkoholem jest podawana w restauracjach, barach i kawiarniach na całym świecie. Na przykład we Włoszech pije się ją po obfitym posiłku jako samodzielny deser, ponieważ wspomaga trawienie. Po kolacji Włosi wybierają espresso z grappą albo filiżankę espresso, albo kieliszek grappy. Z kolei mieszkańcy innych krajów piją irish coffee, poncz kawowy czy mrożoną kawę z alkoholem.
Przykłady kawy z alkoholem
Zastanawiasz się, jaki alkohol do kawy wybrać? Powinien być wykwintny i dobrej jakości. Może to być likier (np. advocat, amaretto), który nie tylko ją aromatyzuje, ale i wzmacnia.
Oprócz likieru do kawy można dolać np.:
● whisky
● koniak
● tequilę
● rum
● sherry
● wino
● bourbon
● gin.
Kawa z dodatkiem alkoholu to inaczej drink z kawą, kawa z wkładką czy kawa z prądem. Przykładem takiego naparu jest:
● kawa po irlandzku
● caffe corretto
● cafe au vin
● espresso martini.
Jaki alkohol do nich się dodaje?
Kawę po irlandzku przygotowuje się z espresso, irlandzkiej whisky i brązowego cukru (najlepiej trzcinowego). Dodatkiem do irish coffee jest bita śmietana, którą kładzie się na powierzchni naparu. Tworzy ona “kożuszek”, przez który pije się kawę wymieszaną z alkoholem.
Ten rozgrzewający napój kawowy z whisky to najpopularniejsza kawa z alkoholem na świecie. Podaje się go w wysokiej szklance na nóżce.
Z kolei caffe corretto to kawa z alkoholem po włosku, czyli espresso wzmocnione likierem, brandy, sambucą czy grappą (10-20 ml). Grappa jest jednym z najbardziej popularnych trunków do korygowania kawy. Powstaje w wyniku destylacji pozostałości po produkcji wina (skórek, pestek i gałązek winogron).
Czasami w kawiarniach, barach i restauracjach kawa i alkohol są podawane osobno (kawa w filiżance, a alkohol w kieliszku). Wtedy to klient decyduje, ile alkoholu doleje do caffe corretto.
Cafe au vin to kawa z winem (słodkim lub wytrawnym). Jeżeli połączy się kawę ze słodkim i mocnym porto, to napar będzie przypominać w smaku kawę z dodatkiem likieru. Opcjonalne składniki do cafe au vin to starta skórka z pomarańczy (lub szczypta cynamonu) i syrop pomarańczowy (lub cynamonowy). Kawę z winem podaje się na zimno.
Natomiast espresso martini to połączenie czarnej kawy, wódki, likieru kawowego i (opcjonalnie) syropu cukrowego. Wszystkie te składniki miesza się w shakerze z kostkami lodu (trzeba nim energicznie wstrząsnąć). Ten drink kawowy serwuje się w kieliszku do martini (na cienkiej nóżce z czarką, która rozszerza się ku górze) lub kieliszku coupette (z krawędziami zakrzywionymi do środka).
Espresso martini dekoruje się kremową bitą śmietaną i 3 ziarnami kawy, które się na niej układa. Dlaczego trzema? Symbolizują one: zdrowie, bogactwo i szczęście.
Masz ochotę na kawę z whisky? Podpowiadamy, jak przygotować irish coffee w domu.
Jak przygotować kawę z alkoholem w domu?
Pamiętaj, żeby do przygotowania irish coffee użyć intensywnej i mocnej mieszanki. Najlepiej sprawdzi się tutaj nasza mieszanka Caffee Millimo ROSSO. Można także wybrać którąś z delikatniejszych naszych świeżo palonych kaw Caffe Millimo. Każda z mieszanek po zaparzeniu daje prawdziwą przyjemność picia aromatycznego i esencjonalnego naparu. Oferujemy 5 mieszanek arabiki i robusty oraz 3 stuprocentowe arabiki do wyboru.
Pamiętaj też, aby zachować prawidłową kolejność wykonywanych czynności. Jak więc zrobić kawę po irlandzku w domu krok po kroku? Oto prosty przepis:
- Zaparz świeżo zmieloną kawę ziarnistą.
- Wsyp 2 łyżeczki brązowego cukru do wcześniej ogrzanej szklanki na nóżce.
- Wlej 150 ml naparu i zamieszaj.
- Wlej 50 ml whisky (najlepiej irlandzkiej).
- Lekko ubij dobrze schłodzoną śmietankę 30%, np. w shakerze barmańskim.
- Ostrożnie wlej ubitą śmietankę po łyżeczce blisko ścianki tak, żeby powstała oddzielna warstwa. I gotowe!
Co ważne, irish coffee się nie miesza. Chodzi o to, żeby najpierw poczuć chłodną śmietankę, a potem rozgrzewającą kawę.
A jeśli nie pijesz alkoholu, możesz przygotować kawowy soft drink, który orzeźwia i pobudza.
Bezalkoholowe drinki z kawą
Kawa dobrze komponuje się nie tylko z alkoholami, ale i napojami np. sodą, colą, tonikiem, napojem cytrynowo-limonkowym czy świeżym sokiem. Z połączenia tych produktów powstają soft drinki z kawą.
Przykładowe kawowe drinki bez alkoholu to:
● espresso tonic
● espresso juice
● espresso citron.
Podstawą tych soft drinków z kawą jest espresso zawsze świeżo zaparzone i gorące. A czym one się różnią?
Dodatkiem do espresso juice (lub espresso orange) jest sok pomarańczowy. Z kolei do espresso tonic dolewa się dobrze schłodzony tonik, a do espresso citron – gazowany napój cytrusowy. Natomiast obowiązkowym składnikiem wszystkich bezalkoholowych drinków kawowych jest lód (kostki lodu).
Jeśli jeszcze nie próbowałeś espresso tonic ani kawy po irlandzku, otwórz się na nowe. Spróbuj, a być może odkryjesz, że jesteś fanem kawy z alkoholem lub napojami gazowanymi.