Mleko, napój roślinny i cukier to nie jedyne dodatki do kawy, które zmieniają jej smak. Możesz przygotować też kawę z alkoholem lub bezalkoholowy drink z kawą. Jeśli jesteś ciekawy, jak to zrobić, czytaj dalej. W tym tekście podpowiadamy m.in. jaki alkohol do kawy wybrać i jak przygotować popularną kawę po irlandzku.

Jak powstała kawa z dodatkiem alkoholu?

Kawa z alkoholem powstała zimą 1943 r. w Irlandii. Wymyślił ją Joseph Sheridan, szef portu lotniczego.Jak do tego doszło?

Ze względu na złe warunki pogodowe pasażerowie podróżujący z Irlandii do Stanów Zjednoczonych utknęli na lotnisku. Czekali na opóźniony lot kilkanaście godzin, więc byli zmarznięci, zmęczeni i rozdrażnieni. Sheridan chciał ich rozgrzać i pobudzić, dlatego poczęstował dorosłych gorącą kawą z whisky.

W gronie czekających pasażerów był amerykański dziennikarz Stanton Delaplane. Smak słodkiej mieszanki kawy z alkoholem przypadł mu do gustu tak bardzo, że po powrocie do Stanów Zjednoczonych namówił właściciela baru w Los Angeles, żeby ją sprzedawał.

To właśnie dzięki Delaplane w 1952 r. obsługa “Buena Vista” zaczęła podawać kawę po irlandzku (10 listopada 1952 r. to oficjalna data rozpoczęcia jej sprzedaży w USA). Nowy sposób przygotowania kawy szybko zdobył miłośników, a amerykański lokal szybko stał się bardzo popularny.

Jednak prawdopodobnie połączenie kawy z alkoholem było znane już wcześniej, bo w międzywojniu, np. w Polsce. W tym okresie kobiety i mężczyźni z elit pili alkohol o każdej porze i w różnej postaci, m.in. dolewali go do filiżanek z kawą. Ze względu na właściwości rozgrzewające i pobudzające pili kawę z alkoholem także w trakcie długich polowań.

Dziś kawa z alkoholem jest podawana w restauracjach, barach i kawiarniach na całym świecie. Na przykład we Włoszech pije się ją po obfitym posiłku jako samodzielny deser, ponieważ wspomaga trawienie. Po kolacji Włosi wybierają espresso z grappą albo filiżankę espresso, albo kieliszek grappy. Z kolei mieszkańcy innych krajów piją irish coffee, poncz kawowy czy mrożoną kawę z alkoholem.

Przykłady kawy z alkoholem

Zastanawiasz się, jaki alkohol do kawy wybrać? Powinien być wykwintny i dobrej jakości. Może to być likier (np. advocat, amaretto), który nie tylko ją aromatyzuje, ale i wzmacnia.

Oprócz likieru do kawy można dolać np.:

● whisky

● koniak

● tequilę

● rum

● sherry

● wino

● bourbon

● gin.

Kawa z dodatkiem alkoholu to inaczej drink z kawą, kawa z wkładką czy kawa z prądem. Przykładem takiego naparu jest:

kawa po irlandzku

caffe corretto

cafe au vin

espresso martini.

Jaki alkohol do nich się dodaje?

Kawę po irlandzku przygotowuje się z espresso, irlandzkiej whisky i brązowego cukru (najlepiej trzcinowego). Dodatkiem do irish coffee jest bita śmietana, którą kładzie się na powierzchni naparu. Tworzy ona “kożuszek”, przez który pije się kawę wymieszaną z alkoholem.

Ten rozgrzewający napój kawowy z whisky to najpopularniejsza kawa z alkoholem na świecie. Podaje się go w wysokiej szklance na nóżce.

Z kolei caffe corretto to kawa z alkoholem po włosku, czyli espresso wzmocnione likierem, brandy, sambucą czy grappą (10-20 ml). Grappa jest jednym z najbardziej popularnych trunków do korygowania kawy. Powstaje w wyniku destylacji pozostałości po produkcji wina (skórek, pestek i gałązek winogron).

Czasami w kawiarniach, barach i restauracjach kawa i alkohol są podawane osobno (kawa w filiżance, a alkohol w kieliszku). Wtedy to klient decyduje, ile alkoholu doleje do caffe corretto.

Cafe au vin to kawa z winem (słodkim lub wytrawnym). Jeżeli połączy się kawę ze słodkim i mocnym porto, to napar będzie przypominać w smaku kawę z dodatkiem likieru. Opcjonalne składniki do cafe au vin to starta skórka z pomarańczy (lub szczypta cynamonu) i syrop pomarańczowy (lub cynamonowy). Kawę z winem podaje się na zimno.

Natomiast espresso martini to połączenie czarnej kawy, wódki, likieru kawowego i (opcjonalnie) syropu cukrowego. Wszystkie te składniki miesza się w shakerze z kostkami lodu (trzeba nim energicznie wstrząsnąć). Ten drink kawowy serwuje się w kieliszku do martini (na cienkiej nóżce z czarką, która rozszerza się ku górze) lub kieliszku coupette (z krawędziami zakrzywionymi do środka).

Espresso martini dekoruje się kremową bitą śmietaną i 3 ziarnami kawy, które się na niej układa. Dlaczego trzema? Symbolizują one: zdrowie, bogactwo i szczęście.

Masz ochotę na kawę z whisky? Podpowiadamy, jak przygotować irish coffee w domu.

Jak przygotować kawę z alkoholem w domu?

Pamiętaj, żeby do przygotowania irish coffee użyć intensywnej i mocnej mieszanki. Najlepiej sprawdzi się tutaj nasza mieszanka Caffee Millimo ROSSO. Można także wybrać którąś z delikatniejszych naszych świeżo palonych kaw Caffe Millimo. Każda z mieszanek po zaparzeniu daje prawdziwą przyjemność picia aromatycznego i esencjonalnego naparu. Oferujemy 5 mieszanek arabiki i robusty oraz 3 stuprocentowe arabiki do wyboru.

Pamiętaj też, aby zachować prawidłową kolejność wykonywanych czynności. Jak więc zrobić kawę po irlandzku w domu krok po kroku? Oto prosty przepis:

  1. Zaparz świeżo zmieloną kawę ziarnistą.
  2. Wsyp 2 łyżeczki brązowego cukru do wcześniej ogrzanej szklanki na nóżce.
  3. Wlej 150 ml naparu i zamieszaj.
  4. Wlej 50 ml whisky (najlepiej irlandzkiej).
  5. Lekko ubij dobrze schłodzoną śmietankę 30%, np. w shakerze barmańskim.
  6. Ostrożnie wlej ubitą śmietankę po łyżeczce blisko ścianki tak, żeby powstała oddzielna warstwa. I gotowe!

Co ważne, irish coffee się nie miesza. Chodzi o to, żeby najpierw poczuć chłodną śmietankę, a potem rozgrzewającą kawę.

A jeśli nie pijesz alkoholu, możesz przygotować kawowy soft drink, który orzeźwia i pobudza.

Bezalkoholowe drinki z kawą

Kawa dobrze komponuje się nie tylko z alkoholami, ale i napojami np. sodą, colą, tonikiem, napojem cytrynowo-limonkowym czy świeżym sokiem. Z połączenia tych produktów powstają soft drinki z kawą.

Przykładowe kawowe drinki bez alkoholu to:

espresso tonic

espresso juice

espresso citron.

Podstawą tych soft drinków z kawą jest espresso zawsze świeżo zaparzone i gorące. A czym one się różnią?

Dodatkiem do espresso juice (lub espresso orange) jest sok pomarańczowy. Z kolei do espresso tonic dolewa się dobrze schłodzony tonik, a do espresso citron – gazowany napój cytrusowy. Natomiast obowiązkowym składnikiem wszystkich bezalkoholowych drinków kawowych jest lód (kostki lodu).

Jeśli jeszcze nie próbowałeś espresso tonic ani kawy po irlandzku, otwórz się na nowe. Spróbuj, a być może odkryjesz, że jesteś fanem kawy z alkoholem lub napojami gazowanymi.

Ta strona używa ciasteczek. Więcej informacji

Ciasteczko (formalnie HTTP Cookie, w skrócie ang. cookie, tłumaczone czasem jako plik cookie) – mały fragment tekstu, który serwis internetowy wysyła do przeglądarki i który przeglądarka wysyła z powrotem przy następnych wejściach na witrynę. Używane jest głównie do utrzymywania sesji np. poprzez wygenerowanie i odesłanie tymczasowego identyfikatora po logowaniu. Może być jednak wykorzystywane szerzej poprzez zapamiętanie dowolnych danych, które można zakodować jako ciąg znaków. Dzięki temu użytkownik nie musi wpisywać tych samych informacji za każdym razem, gdy powróci na tę stronę lub przejdzie z jednej strony na inną. Źródło: wikipedia.org Więcej informacji: http://pl.wikipedia.org/wiki/HTTP_cookie

Zamknij okno.