Pobudza i orzeźwia. Tak działa kawa mrożona. Frappe, cold brew, espresso tonic czy espresso juice to idealny wybór w upalny dzień. Jak zrobić te kawy mrożone w domu? Co dodać, aby urozmaicić ich smak? Przeczytaj i zapamiętaj, a będziesz przygotowany na upały.

Składniki kawy mrożonej

Kawa mrożona to kawa lub napój kawowy podany na zimno. Składa się ze produktów bazowych i dodatków, które zmieniają jej smak. Jakich?

Bazę kawy mrożonej tworzy:

kawa i woda potrzebne do przygotowania naparu (podstawą większości przepisów jest espresso)

kostki lodu

mleko (krowie lub roślinne)

sok lub tonic.

Żeby przygotować kawę mrożoną najważniejsza jest odpowiednia baza kawowa. Wybierz intensywną mieszankę kawy ale nie taką, która jest zbyt intensywnie wypalona z płaskim bukietem smakowym. Wybierz taką, z której napar przy dużej ilości dodatkowych składników, zachowa swoją moc, intensywność i nada całości kawowej nuty. U nas, najlepiej do tych celów spisuje się mieszanka Millimo ROSSO. Napar ze świeżo zmielonych ziaren będzie tym co stanowi o dobrej jakości napoju. Nie stosuj nigdy kaw rozpuszczalnych, miej świadomość, że to substytut prawdziwej kawy.

Natomiast dodatkiem do kawy na zimno może być:

substancja słodząca, np. syrop, miód, cukier

przyprawy, np. wanilia, kardamon, cynamon

alkohol, np. amaretto, malibu

lody

mleko skondensowane lub kokosowe

bita śmietana

kakao

czekolada

owoce, np. banany (najpierw trzeba je zmiksować z mlekiem).

W zależności od wykorzystanych składników kawa mrożona może być pobudzającym i orzeźwiającym napojem lub słodkim i schładzającym deserem. W związku z tym możesz ją zamówić na drugie śniadanie lub jako dodatek do lunchu. Możesz ją też wypić po obiedzie lub na wczesną kolację.

Znasz już podstawowe i dodatkowe składniki kawy mrożonej. Teraz poznaj jej rodzaje.

Przykłady kaw mrożonych

Kawy mrożone można podzielić na dwie charakterystyczne grupy:

● mrożoną kawę z mlekiem

● i kawę mrożoną bez mleka.

Wśród mlecznych i bezmlecznych kaw na zimno masz do wyboru m.in.:

caffe shakerato

kawę mrożoną frappe

ice lub iced coffee

espresso tonic

espresso juice

coffee ice cubes

cafe affogato.

Czym się charakteryzują?

Caffe shakerato to kawa mrożona na bazie mocnego i aromatycznego espresso ze świeżo zmielonych ziaren. Posłodzoną “małą czarną” wlewa się do shakera z kostkami lodu, a potem intensywnie potrząsa. Te składniki można też zmieszać w mikserze. Następnie otrzymaną puszystą piankę przelewa się do szklanki,

Natomiast do przygotowania kawy mrożonej frappe potrzeba: ok 60 ml espresso, mleka/napoju roślinnego i kilka kostek lodu. Wysoką szklankę na frappe wkładamy na kilka minut do zamrażarki. Przygotowane, posłodzone espresso wrzucamy z kilkoma kostkami lodu do shakera, porządnie wstrząsamy, aż powstanie kawowa pianka. Przelewamy do przygotowanej szklanki, uzupełniamy chłodzonym mlekiem lub napojem roślinnym.

Jak sugeruje nazwa, iced coffee to po prostu kawa mrożona z lodem (do jej przygotowania potrzeba klasycznego espresso i kostki lodu). W przypadku tego napoju można dodać zimne także mleko. W tej kawie za temperaturę odpowiada lód.

Z kolei z połączenia mocnego i aromatycznego espresso z zimnym mlekiem lub wodą powstanie ice coffee. Dzięki intensywnej “małej czarnej” ta kawa mrożona zachowuje charakterystykę smakową gorącego naparu.

Espresso tonic ma słodko-cierpki smak. To kawa mrożona bez mleka; połączenie espresso, kostek lodu i schłodzonego, najlepszej jakości toniku. Działa orzeźwiająco i pobudzająco. Do espresso tonic można dodać plasterek cytryny, pomarańczy lub limonki, a szklankę udekorować kawałkiem skórki tych owoców cytrusowych.

Epresso juice to porcja podwójnego espresso serwowana na świeżym soku pomarańczowym podanym w szklance wypełnionej lodem.

Słyszałeś o coffee ice cubes? To kawowe kostki lodu. Mocną czarną kawę lub kawę przelewową wlewa się do foremek i mrozi. Następnie tak przygotowane kawowe kostki lodu zalewa się mlekiem ( wersja słabsza) lub schłodzoną kawą przelewową z dodatkowym mlekiem ( wersja intensywniejsza).

Z kolei cafe affogato to kawa mrożona z lodami, najczęściej śmietankowymi lub waniliowymi. Gałkę lodów zalewa się mocnym espresso. Dodatkowo lody można polać alkoholem, syropem smakowym lub posypać przyprawami, np. cynamonem. W zasadzie cafe affogato to deser włoskiego pochodzenia na bazie kawy, który podaje się w dobrze schłodzonym kieliszku lub szklance. Dzięki temu lody szybko się nie rozpuszczają i można się nimi długo delektować.

W tym momencie warto zaznaczyć, że kawę mrożoną najlepiej podawać w szklanym naczyniu z grubymi ściankami i grubym dnem. Dlaczego? Grube szkło dłużej utrzymuje niską temperaturę napoju, dzięki temu kawa nie robi się szybko letnia, a kostki lodu nie rozmrażają się gwałtownie.

Podsumowując, jednym ze sposobów przygotowania zimnej kawy jest wykorzystanie świeżo zaparzonego espresso, jako bazy do przygotowania całości zimnego napoju.

Druga metoda, to „parzenie” kawy na zimno. Czytaj dalej, a dowiesz się, na czym polega.

Przykłady kaw na zimno

Oprócz kawy mrożonej w upalny dzień dla orzeźwienia możesz wypić kawę przygotowaną na zimno. To kawa „parzona” w zimnej wodzie i podawana na zimno, czyli np.:

cold brew

cold drip.

chilled brew

Japanese Iced coffee.

Którą wybrać?

Cold brew jest macerowaną na zimno kawą. Macerowanie to długotrwały proces, który polega na moczeniu grubo zmielonych ziaren w wodzie o temperaturze pokojowej lub w lodówce. W tym celu zamknięty pojemnik z kawą i wodą przechowuje się np. w lodówce przez kilka, kilkanaście godzin. Po tym czasie napar odcedza się przez filtr, aby pozbyć się fusów.

Zwykle cold brew pije się tylko z dodatkiem kostek lodu, ewentualnie z mlekiem krowim lub napojem roślinnym. Można ją przyprawić korą cynamonu lub laską wanilii, można też dodać plaster cytryny lub pomarańczy. Cold brew ma orzeźwiający smak, jest pozbawiona goryczki z charakterystycznym cierpkim posmakiem.

Z kolei cold drip to kawa przelewana na zimno. Oznacza to, że zimna woda, bardzo wolno przesącza się przez zmielone ziarna. Jest to zupełnie inne przelewanie wody niż w przelwie gorącym. Tutaj woda nakapuję bardzo powoli w małych ilościach. Ten proces trwa ponad 12 godzin, czas zależy od grubości zmielonych ziaren i tempa kapania.

Do przygotowania cold drip jest potrzebny dripster. W tym urządzeniu do parzenia kawa jest oddzielona od wody: nad komorą ze zmielonymi ziarnami znajduje się zbiornik z wodą, a pod nią naczynie, w którym gromadzi się napar.

Przygotowana w dripsterze cold drip jest łagodna i słodka, ma kwiatowe nuty. Jest też mniej gorzka i mniej kwaśna niż kawa zaparzona gorącą wodą.

Chilled brew to nic innego jak przygotowany przelew w V60 lub chemex, a następnie schłodzony w lodówce. Dzięki temu, że ekstrakcja powstawała w wysokich temperaturach, napar ma pełny i kompletny smak.

Japanese iced coffee to połączenie tradycyjnej ekstrakcji i lodu. Kawa zaparzana gorącą wodą, najczęściej w chemex, spada bezpośrednio na lód. Dzięki temu powstaje ciekawy efekt smakowy gdzie pełen bukiet naparu jest natychmiast zamknięty i schłodzony po zetknięciu z lodem. Przy odpowiednim doborze proporcji, kawa nie jest rozwodniona i wypłukana jak to może mieć miejsce w innych metodach. Metoda ta to typowy przykład wykorzystania sposobu „bypass” w przelewowym parzeniu kawy.

Jak zrobić kawę mrożoną w domu?

Wiesz już, jakie są składniki kawy mrożonej i kawy na zimno. Teraz podpowiemy Ci, jak szybko i łatwo możesz zrobić kawę mrożoną w domu. Pamiętaj, aby przygotować ją tuż przed wypiciem i podać ze słomką.

Krok pierwszy: zaparz kawę z ziaren ulubionej mieszanki, np. w ekspresie ciśnieniowym lub kawiarce.

Krok drugi: ostudź napar, najlepiej w temperaturze pokojowej. Dodatkowo możesz wstawić go do lodówki, ale zanim to zrobisz, musisz koniecznie wstępnie go schłodzić.

Krok trzeci: połącz schłodzoną kawę z kostkami lodu i zimnym mlekiem. Wcześniej możesz skruszyć lód w blenderze kielichowym.

Krok czwarty: dodaj ulubione dodatki, które nadadzą kawie mrożonej smak, np. bitą śmietanę, przyprawy czy syrop. I gotowe!

Mrożona kawa z mlekiem lub bez pobudza i orzeźwia. Wystarczy zmieniać proporcje mleka i wody, wymieniać dodatki, aby za każdym razem zaskakiwała smakiem. Eksperymentuj, tylko tak odkryjesz ulubioną wersję kawy mrożonej.

Ta strona używa ciasteczek. Więcej informacji

Ciasteczko (formalnie HTTP Cookie, w skrócie ang. cookie, tłumaczone czasem jako plik cookie) – mały fragment tekstu, który serwis internetowy wysyła do przeglądarki i który przeglądarka wysyła z powrotem przy następnych wejściach na witrynę. Używane jest głównie do utrzymywania sesji np. poprzez wygenerowanie i odesłanie tymczasowego identyfikatora po logowaniu. Może być jednak wykorzystywane szerzej poprzez zapamiętanie dowolnych danych, które można zakodować jako ciąg znaków. Dzięki temu użytkownik nie musi wpisywać tych samych informacji za każdym razem, gdy powróci na tę stronę lub przejdzie z jednej strony na inną. Źródło: wikipedia.org Więcej informacji: http://pl.wikipedia.org/wiki/HTTP_cookie

Zamknij okno.