Żadnego wielbiciela kawy nie trzeba długo namawiać na filiżankę „małej czarnej”. Jednak każdy z nich ma inne oczekiwania, co do finalnej postaci tego napoju. Niektórzy kawosze preferują aromatyczną delikatną kawę, a inni stawiają na mocną z goryczkowym posmakiem. Na świecie istnieją dwie najpopularniejsze odmiany kawy – Arabika i Robusta. Czym się od siebie różnią?

Zobacz również: Smak kawy – Nuty smakowe w kawie pod lupą

Arabika pod lupą

Arabika i Robusta to dwie odmiany kawy, które całkowicie zdominowały świat. Warto zauważyć, że trzy czwarte upraw to uprawy Arabiki. Mówi się, że jest ona delikatniejsza oraz bogatsza w smaku niż Robusta. Niestety jej uprawa nie na należy do najłatwiejszych, ponieważ potrzebuje znacznie więcej uwagi niż Robusta. Nasiona Arabiki potrzebują ciepła, lecz wrażliwa jest na zbyt wysoką temperaturę. Odpowiednia wynosi od 15 do 24 stopni Celsjusza, dlatego najlepszym środowiskiem do uprawy tego rodzaju kawy są tropiki. Bardzo dobrze czuje się na wulkanicznej i nawodnionej glebie, najczęściej hoduje się ją w Etiopii, Brazylii, Kolumbii, Jawie i w Afryce Równikowej. Arabika uprawiana jest na wysokościach między 600, a 2000 metrów nad poziomem morza, a jej drzewka osiągają od około 3 do 5 metrów. Arabika będzie stanowiła dobry wybór dla osób, którzy cenią sobie subtelność w kawie. Zawiera mniej kofeiny niż Robusta, zatem zaleca się postawić na nią w sytuacji, gdy preferuje się słabszą i delikatniejszą kawę.

Arabica

Jak wybrać Arabikę?

Wybierając kawę warto zapoznać się z naszymi propozycjami kaw znajdującymi się w zakładce „Oferta”. Znajdują się tam zarówno mieszanki kawy, jak i kawa 100% arabiki. Brazylijska kawa VERDE oprócz subtelnego aromatu, będzie zachwycać także delikatnym posmakiem słodyczy i orzecha włoskiego. W ofercie widnieje także kawa BIANCO, posiadająca również 100% Arabiki oraz interesująca kawa ORO. Stanowi mieszankę arabik pochodzących z różnych zakątków świata, takich jak Afryka, czy Kolumbia. Kupując świetnej jakości ziarna, należy pamiętać o posiadaniu profesjonalnego ekspresu do kawy, który nie zepsuje jej smaku, a wydobędzie to, co najlepsze.

Robusta pod lupą

Mimo, że produkcja Robusty nieustannie wzrasta, póki co stanowi ona około 30% udziału w światowym rynku upraw kawy. Jej uprawa jest łatwiejsza w porównaniu do Arabiki, a przez to również tańsza. Robusta wymaga temperatury od 24 do 30 stopni Celsjusza, dzięki temu hoduje się ją znacznie niżej niż Arabikę. Nasiona Robusty uprawia się często w Wietnamie, Brazylii, Indonezji i Indiach. Drzewka rośliny osiągają około 10 metrów, co sprawia, że są o wiele bardziej wydajne. Dla kawoszy ważnym aspektem będzie fakt, że zawiera więcej kofeiny niż Arabika, bo od 1,8 do 4%.

Robusta

A może mieszanka?

Robusta jako oddzielna kawa mogłaby nie smakować wyrafinowanym kubkom smakowym kawoszy. Dlatego często stosuje się ją jako domieszkę do Arabiki. Mieszanka kawy jest świetnym rozwiązaniem, ponieważ dzięki dodatkowi Robusty, napój staje się mocniejszy. Robusta zapewnia trwałą i sprężystą cremę na espresso.

Producenci dodają ją także po to, aby zrównoważyć smak delikatnej Arabiki. Mieszankę wykorzystuje się w wielu kawiarniach oraz w cenionych restauracjach i hotelach. Smaczne mieszanki Arabiki i Robusty również znajdują się w ofercie Caffe Millimo. W dedykowanej zakładce znajduje się 8 wybornych mieszanek, które zapewnią energię i pobudzenie na cały dzień.

Kawa kawie nierówna, tak naprawdę wszystko zależy od oczekiwań kawosza. Na świecie istnieją dwie odmiany kawy, które zdominowały rynek – Arabica i Robusta. Chcąc rozkoszować się delikatnością i aromatem kawy, warto postawić na 100% Arabiki. Kiedy jednak potrzebne jest pobudzenie i sprężysta crema, idealnym rozwiązaniem okazuje się mieszanka Arabiki i Robusty, która zapewnia potężną dawkę energii na cały dzień. Nie należy zapominać, że zaopatrując się w dobrej jakości kawę, warto posiadać profesjonalny ekspres do kawy, który wydobędzie z niej to, co najlepsze.

Polecamy: Kwasowość a kwaśność kawy – jak je zidentyfikować?

Ta strona używa ciasteczek. Więcej informacji

Ciasteczko (formalnie HTTP Cookie, w skrócie ang. cookie, tłumaczone czasem jako plik cookie) – mały fragment tekstu, który serwis internetowy wysyła do przeglądarki i który przeglądarka wysyła z powrotem przy następnych wejściach na witrynę. Używane jest głównie do utrzymywania sesji np. poprzez wygenerowanie i odesłanie tymczasowego identyfikatora po logowaniu. Może być jednak wykorzystywane szerzej poprzez zapamiętanie dowolnych danych, które można zakodować jako ciąg znaków. Dzięki temu użytkownik nie musi wpisywać tych samych informacji za każdym razem, gdy powróci na tę stronę lub przejdzie z jednej strony na inną. Źródło: wikipedia.org Więcej informacji: http://pl.wikipedia.org/wiki/HTTP_cookie

Zamknij okno.