Każdy wie, jak smakuje kawa. Jednakże nie każdy potrafi nazwać poszczególne aromaty, które występują w kawie oraz ustalić jej pochodzenie. Jak się okazuje, o smaku i aromacie decydować może nawet 1000 związków chemicznych. Jakie nuty smakowe można wyczuć w kawie?

Niektórzy ludzie uwielbiają kawę za jej gorycz, inni zaś za słodycz lub kwasowość. Dla niektórych kawoszy ważna jest intensywność, dla innych – jej łagodność. Smaki występują w każdej kawie, zmienia się tylko ich natężenie. Oprócz smaku, można wyczuć także nuty aromatyczne. Doświadczeni bariści oraz fanatycy kawy potrafią rozpoznawać poszczególne nuty aromatyczne oraz ocenić jakość profilu aromatyczno-smakowego.

Rodzaj kawy a jej smak

Jednym z najważniejszych czynników, który wpływa na smak kawy jest jej rodzaj. Kawa dzieli się na arabikę i robustę. Pierwsza z nich często bywa uważana za lepszą, ponieważ jest o wiele bardziej wymagająca w uprawie. Charakteryzuje się lekką kwaskowatością. Robusta oferuje gorycz, a jej uprawa nie jest tak trudna, jak w przypadku arabiki. W kawiarniach często można natrafić na mieszkankę obu rodzajów ziaren.

Miejsce uprawy a nuty smakowe

Na nuty smakowe w kawie ma wpływ także miejsce i warunki klimatyczne, w jakich uprawiana jest kawa. Ziarna pochodzące z Afryki są kwasowe oraz można wyczuć w nich nuty cytrusów i kwiatów, a Azji charakteryzują się niższą kwasowością oraz wyczuwalnymi nutami przypraw. Kawa pochodząca z Ameryki Południowej ma zachwycić kawoszy swoją delikatnością oraz lekko wyczuwalną słodyczą.

Jak wybrać odpowiedni smak kawy dla siebie?

Chcąc znaleźć smak kawy odpowiedni dla siebie, warto odwiedzić stronę internetową www.najlepsza-kawa.pl, gdzie można zakupić różne rodzaje kawy. Sklep oferuje kawy łagodne, mocne i aromatyczne. Znajdują się tam kawy z dużą ilością cremy oraz kawy smakowe. Warto przejrzeć ofertę i znaleźć kawę idealną dla siebie. Ale to nie wszystko! W asortymencie znajdziesz nie tylko kawy czy herbaty, ale także profesjonalny sprzęt idealny do użytku domowego i firmowego. Czy wiedziałeś o tym, że Caffe Millimo jest oficjalnym dystrybutorem ekspresów Bezzera? Jest to powód do dumy!

Dwie metody obróbki kawy

Smak kawy zależy również od metody obróbki. Istnieją dwa sposoby obrabiania ziaren kawy – metoda sucha lub mokra. W pierwszej z nich do obróbki ziaren w ogóle nie używa się wody. Jest to najstarszy sposób obróbki kawy i polega na tym, że zebrane z kawowca wiśnie trafiają w specjalne, nasłonecznione miejsca i znajdują się tam przez około miesiąc. Resztki miąższu usuwane są w suchym młynie, następnie segregowane i oceniane. Kawa, która obrabiana jest tą metodą, charakteryzuje się słodkim i intensywnym zapachem z nutami owoców tropikalnych, mango, jagód, a nawet kakao.

W mokrym sposobie obróbki kawy, nasiona trafiają do specjalnej maszyny, która przypomina młyn wodny. Kawa pozbawiona jest tam skórki oraz miąższu. Owoce płyną w wodzie w specjalnych kanałach, w których są myte i transportowane do zbiornika fermentacyjnego. Proces składa się jeszcze z kilku etapów, lecz końcowo kawa poddawana jest usunięciu warstwy pergaminowej i sortowaniu przez profesjonalistów. Ziarna obrabiane w ten sposób charakteryzują się wyższą kwasowością oraz nutami o smaku ziół, śliwek, czy malin.

Źródło: kawopijcy.wordpress.com

Jak rozpoznawać nuty smakowe?

Podstawowe smaki, które rozpozna niemal każdy to gorycz, kwasowość, słodycz oraz słoność. Określenie profilu sensorycznego kawy jest jednak nieco trudniejszym zadaniem. Specjaliści z Speciality Coffee Association of America wymienili 18 odcieni aromatycznych kawy, które umieszczone są na kole smakowym. Można doszukać się na nim aromatów takich jak orzechy, karmel, tytoń, ale także aromaty kwiatowe i cytrusowe. Koło smakowe podpowiada, które aromaty są wyczuwalne za pomocą języka, a jakie można rozpoznać używając jedynie nosa.

Niemal każdy potrafi wyczuć, czy ziarna kawy są słodkie, gorzkie, słone czy kwaśne. Profesjonaliści są w stanie rozpoznać owocowe aromaty kawy oraz jej pochodzenie. Niemniej jednak, będąc amatorem, również warto testować smaki kawy i próbować rozszyfrować jej aromaty, gdyż może okazać się to pyszną zabawą!

Ta strona używa ciasteczek. Więcej informacji

Ciasteczko (formalnie HTTP Cookie, w skrócie ang. cookie, tłumaczone czasem jako plik cookie) – mały fragment tekstu, który serwis internetowy wysyła do przeglądarki i który przeglądarka wysyła z powrotem przy następnych wejściach na witrynę. Używane jest głównie do utrzymywania sesji np. poprzez wygenerowanie i odesłanie tymczasowego identyfikatora po logowaniu. Może być jednak wykorzystywane szerzej poprzez zapamiętanie dowolnych danych, które można zakodować jako ciąg znaków. Dzięki temu użytkownik nie musi wpisywać tych samych informacji za każdym razem, gdy powróci na tę stronę lub przejdzie z jednej strony na inną. Źródło: wikipedia.org Więcej informacji: http://pl.wikipedia.org/wiki/HTTP_cookie

Zamknij okno.