Ristretto, corretto, romano. Trzy rodzaje espresso. Jeśli chcesz wiedzieć, jak smakują, jaką mają objętość i stopień intensywności te i inne czarne kawy, czytaj dalej. Poznasz ich najważniejsze cechy, dzięki czemu w kawiarni nie wybierzesz na chybił trafił.

Co to jest espresso?

Espresso to najpopularniejsza metoda przygotowywania kawy, a jednocześnie jest bazą do wszystkich innych kaw, przygotowywanych ekspresem ciśnieniowym.

Kawa espresso powstaje w wyniku ekstrakcji, czyli przepuszczenia pod ciśnieniem gorącej wody przez zmieloną dawkę kawy (7-10 g). Optymalny czas ekstrakcji wynosi 25 sekund. W zależności od tego jakie walory espresso chcemy wyeksponować, możemy wydłużyć lub skrócić proces o maksymalnie 3 sekundy. Temperatura wody powinna wynosić ok. 92°C.

Na powierzchni poprawnie przygotowanego espresso widać gęstą, aksamitną, orzechowo-brązową piankę nazywaną cremą.  Wygląd cremy zależy od wielu czynników: rodzaju ziarna, stopnia wypalenia, intensywności ekstrakcji a nawet jakości wody. Każdy profesjonalny barista wie w jak dobrać ekstrakcję, jakich proporcji użyć, by najlepiej pokazać walory przygotowanego przez siebie espresso. To od baristy zależy, czy espresso jest tym czym być powinno.

Esencjonalne espresso ma aksamitną konsystencję, niemal lepką. Ma też intensywny aromat i bogaty smak. W trakcie picia tej kawy wyczujesz zrównoważoną mieszankę słodyczy, goryczy i kwasowości.

Espresso podaje się w filiżankach o pojemności 70 ml, wcześniej podgrzanych. Dlaczego? Kawę powinno się pić ciepłą, by docenić jej walory smakowe, natomiast zimna porcelana bardzo szybko pochłania z niej ciepło. Szklaneczka niegazowanej wody w temperaturze pokojowej, służy do przepłukania ust by oczyścić sobie kubki smakowe. Jeśli tak przygotujesz podniebienie na pierwszy łyk espresso, poczujesz jego pełny smak.

Kawę espresso możesz pić z cukrem lub bez.

Jakie są rodzaje espresso?

Mocne espresso to esencja  kawy. Wybierają je osoby, które nie lubią rozcieńczać “małej czarnej” mlekiem i innymi dodatkami.

Do najpopularniejszych rodzajów espresso należą:

  • espresso doppio
  • espresso macchiato
  • ristretto
  • espresso lungo
  • espresso romano
  • espresso corretto.

Rodzaje czarnej kawy różnią się intensywnością, dodatkami, objętością i sposobem parzenia. Sprawdź, czym się charakteryzują.

Intensywne espresso doppio to po prostu podwójne espresso (ok. 60 ml), przygotowane z podwójnej dawki kawy. Bariści podają doppio w filiżance 180 ml ze szklanką niegazowanej wody tak, jak klasyczne espresso.

Espresso macchiato to espresso “poplamione” pianką mleczną, którą barista kładzie na jego powierzchni. Nie miesza jej z naparem, dlatego smak kawy nie zmienia się (mleko tylko go przełamuje). Ten rodzaj espresso ma dwa warianty. Pierwszy z ciepłym mlekiem, spienionym jak do cappuccino, to macchiato caldo, a drugi z dodatkiem zimnego mleka – macchiato freddo.

Ristretto to najmniejszy rodzaj espresso, dosłownie na 1 łyk. Prawidłowo przygotowane ristretto powstaje z dawki kawy takiej jak klasyczne espresso, ekstrakcja trwa dokładnie taki sam czas, natomiast jego mniejsza objętość wynika z odpowiednio dobranej intensywności ekstrakcji. Często spotykanym błędem przez mało doświadczonych baristów, jest skracanie czasu ekstrakcji lub zmniejszanie ilości wody przy ekstrakcji. Takie błędy skutkują całkowitą zmianą smaku naparu, który w efekcie nie ma nic wspólnego z ristretto.

Lungo to przeciwieństwo ristretto. Odpowiednio doprana ekstrakcja powoduje uzyskanie naparu bardziej rozwodnionego o objętości większej od espresso. Prawidłowo przygotowane, nie zmienia smaku, lecz jest bardziej rozwodnione.

Kawa espresso z dodatkiem cytryny to espresso romano. Plaster i sok tego owocu nadają mu orzeźwiający aromat i smak. Sprawiają też, że jest bardziej energetyzujące i odświeżające niż “zwykła” czarna kawa. Często kelnerzy podają romano z ćwiartką cytryny, ewentualnie ze skórką, której jeden koniec jest zamoczony w kawie. Czasami też w lokalu możesz dostać espresso romano z kandyzowaną cytryną i listkiem mięty.

Espresso corretto to kawa z likierem, zwykle grappą, czasem brandy i sambucą w temperaturze pokojowej, ponieważ zimny alkohol niszczy jej aromat. Najczęściej barmani dodają do niej tylko 5-10 ml mocnego trunku, aby pozostała kremowa. Jednak w niektórych lokalach podają go osobno (w kieliszku). Wtedy sam decydujesz, ile alkoholu wlewasz do espresso corretto.

Jaka jest najlepsza kawa do espresso?

Zastanawiasz się, jaką kawę do parzenia espresso kupić? Która jest najlepsza? Podpowiadamy: wybierz ziarna z renomowanej rzemieślniczej palarni.

Ponadto kawa do espresso powinna być:

  • świeżo palona
  • mielona przed parzeniem
  • średnio lub ciemno palona
  • dobrej jakości mieszanką wysokogatunkowych ziaren.

Kawa do espresso powinna być świeżo palona.  Czas świeżości kawy zależy od wielu czynników. Ogólnie można przyjąć, że kawa utrzymuje swój założony profil smakowy przez około 2 miesięcy od wypalenia. To oczywiście założenie – nie można go stosować do wszystkich ziaren bezkrytycznie.

Przy wyborze stopnia palenia kawy, należy pamiętać, że jasne palenia to zachowanie szerokiego spektrum nut smakowych. Natomiast ciemne palenia spłycają odczucia smaków wzmacniając jednocześnie intensywność i goryczkę w smaku.

Kawy do espresso mogą być mieszankami lub pojedynczymi szczepami, wysokogatunkowych ziaren z różnych plantacji w Afryce, Ameryce Środkowej i Południowej. W zależności czego chcemy posmakować, co uwypuklić w smaku, stosujemy odpowiednio dobrane mieszanki.

Do espresso polecamy spróbować naszą najnowszą mieszankę Caffe Millimo MARRONE. To mieszanka Arabic z Kolumbii, Gwatemali, Papui Nowej Gwinei i Brazylii . Dzięki tej kompozycji będziesz cieszyć się interesującym smakiem espresso. Jeśli chcesz poznać ciekawą kompozycję smakową w intensywnym espresso to Caffe Millimo MARRONE jest  właśnie  dla Ciebie.

Jeżeli jednak masz ochotę na mocniejszą dawkę kawy, mamy w ofercie mieszanki zawierające ziarna Arabik i Robusty.

Wybór między Arabiką i Robustą zależy także od tego, czy potrzebujesz dawki energii, czy chcesz się zrelaksować (Arabika zawiera mniej kofeiny od Robusty). Ponadto znaczenie mają Twoje indywidualne upodobania smakowe (Arabika jest łagodna, ma słodkie nuty, a Robusta gorzkawy posmak i wyrazisty aromat).

Ta strona używa ciasteczek. Więcej informacji

Ciasteczko (formalnie HTTP Cookie, w skrócie ang. cookie, tłumaczone czasem jako plik cookie) – mały fragment tekstu, który serwis internetowy wysyła do przeglądarki i który przeglądarka wysyła z powrotem przy następnych wejściach na witrynę. Używane jest głównie do utrzymywania sesji np. poprzez wygenerowanie i odesłanie tymczasowego identyfikatora po logowaniu. Może być jednak wykorzystywane szerzej poprzez zapamiętanie dowolnych danych, które można zakodować jako ciąg znaków. Dzięki temu użytkownik nie musi wpisywać tych samych informacji za każdym razem, gdy powróci na tę stronę lub przejdzie z jednej strony na inną. Źródło: wikipedia.org Więcej informacji: http://pl.wikipedia.org/wiki/HTTP_cookie

Zamknij okno.