Wiesz, że caffe latte to kawa z mlekiem. Wiesz też, że latte macchiato ma trzy warstwy. Jednak czy na pewno znasz idealne proporcje pomiędzy wszystkimi składnikami najpopularniejszych napojów kawowych? Czy jesteś pewien, do którego z nich dodaje się podgrzany alkohol? Sprawdź.

Czym różni się napój kawowy od kawy?

Kawa powstaje z dwóch składników: wody i ziaren kawowca. Natomiast napój kawowy to rozcieńczona kawa, ponieważ dodaje się do niej mleko zwierzęce, napoje roślinne lub płynną czekoladę.

Rodzaje kawy różnią się intensywnością, sposobem parzenia i objętością. Wśród nich jest np. mocne espresso (około 30 ml), intensywne doppio ( ok 60 ml), łagodniejsze lungo (do 90 ml), czy mocno rozwodnione americano (do 300 ml), które to można przygotować na bazie espresso. Z kolei przykładem napoju kawowego jest caffe latte.

Napój kawowy powstał, ponieważ dla wielu osób czarna kawa jest zbyt intensywna, mocna i gorzka. To dlatego dolewa się do niej: wodę, mleko, napój roślinny lub śmietankę. Te dodatki sprawiają, że ma łagodniejszy smak. Delikatny napój kawowy można pić rano, po południu i wieczorem.

Espresso – baza napojów kawowych

Espresso to najpopularniejszy sposób przygotowania kawy. Powstaje z 7-10 g drobno zmielonej kawy zaparzonej wodą o temperaturze ok. 92 ֯C. Ta czarna kawa ma więc niewielką objętość – około 20 – 30 ml.

Konsystencja espresso jest dość gęsta, niemal lepka. Na jego powierzchni znajduje się aksamitna, równomierna, orzechowo-brązowa pianka, zwaną cremą. Ten rodzaj kawy z ekspresu ma intensywny i wyrazisty smak. W trakcie picia można wyczuć zrównoważoną mieszankę goryczy, kwasowości i ciekawych nut smakowych.

Espresso występuje w kilku wersjach. Przykłady? Espresso doppio, czyli podwójne (o objętości 60 ml), ristretto, które jest bardziej skoncentrowane, jego ekstrakcja jest intensywniejsza czego efektem jest mniejsza ilość mocnego naparu (ok. 20 ml). Natomiast romano to espresso z cytryną (plasterkiem, skórką, czasem sokiem).

Dla miłośników “małej czarnej” espresso to kwintesencja kawy. Natomiast dla wielbicieli łagodniejszych naparów jest bazą do przygotowania ulubionych napojów kawowych. Jakich?

Jakie są popularne rodzaje napojów kawowych?

Napoje kawowe różnią się objętością, dodatkami, proporcjami pomiędzy kawą a mlekiem i mleczną pianką oraz sposobem serwowania. Mają jedną wspólną cechę. Jest to baza, czyli espresso.

Najpopularniejsze rodzaje napojów kawowych to:

  • espresso macchiato
  • caffe latte
  • latte macchiato
  • cappuccino.

Do ich przygotowania polecamy mocną kawę ziarnistą Caffe Millimo GIALLO. To świetny wybór na początek dnia, ponieważ dodaje energii i pobudza. Świeżo paloną kawę Caffe Millimo kupisz na stronie najlepsza-kawa.pl.

Czy wiesz dokładnie, czym charakteryzują się popularne rodzaje kaw z ekspresu? Czy wiesz, jakie są idealne proporcje pomiędzy kawą, mlekiem i mleczną pianką? Czytaj dalej, a się przekonasz.

Cechy najpopularniejszych rodzajów napojów kawowych

Espresso macchiato to klasyczne espresso z odrobiną pianki mlecznej. Piankę kładzie się na powierzchni cremy, nie miesza się jej z kawą (napar ma pozostać czarny). Ten mleczny dodatek nie zmienia mocno smaku espresso, tylko go przełamuje. Cechy tego napoju kawowego wyjaśniają jego nazwę, ponieważ włoskie słowo “macchiato” znaczy “poplamiony”, “ubrudzony” (w domyśle: mlekiem).

Caffe Latte to kawa z mlekiem. Klasyczne włoskie caffe latte to mieszanka espresso i mleka, spienionego na „płasko”. Ważne są proporcje, które wynoszą 1 do 9. Podaje się je w wysokich, grubych szklankach lub dużych, porcelanowych filiżankach. Dobrze przygotowane caffe latte jest jednolitego, jasnego koloru, gdzie na wierzchu jest delikatna pianka ok. 0.5 cm. To najdelikatniejsza, najbardziej mleczna kawa spośród kaw.

Cechą charakterystyczną latte macchiato są trzy warstwy, które tworzą: mleko, kawa i mleczna pianka. Jak powstają?Ciężkie mleko opada na dno szklanki, a lekka i gęsta pianka utrzymuje się na górze. Warstwa środkowa to espresso, ponieważ czarna kawa ma mniejszą gęstość i wyższą temperaturę niż mleko.

Jak samodzielnie uzyskać trzy warstwy? Trzeba powoli i delikatnie wlewać kawę do spienionego mleka. Natomiast w biurze, ten napój kawowy może przygotować dla i za Ciebie automatyczny ekspres ciśnieniowy. Nigdy jednak nie będzie to takiej jakości smak, jak przygotowany ekspresem BEZZERA, który wyróżnia się wysoką wydajnością, długą żywotnością, prostą i intuicyjną obsługą oraz piękną, klasyczną formą. Jesteś zainteresowany? Zapytaj o ofertę.

W caffe latte i latte macchiato stosunek spienionego mleka do espresso wynosi 1:9. Najczęściej ten napój przygotowuje się z 270 ml mleka i 30 ml kawy. Pomimo podobnej ilości mleka, kawy te różnią się intensywnością smaku. Caffe latte to delikatność zaś latte macchiato to intensywność espresso, uwypuklone posmakiem mleka. Można je wzbogacać dodatkami: kakao, cynamonem, startą czekoladą. Smak tego napoju kawowego można też zmienić. Na spód szklanki wystarczy wlać syrop smakowy (np. waniliowy, orzechowy, kokosowy), a potem espresso i gorące mleko.

Klasyczne włoskie cappuccino ma orzechowy kolor. Jego składniki to pojedyncze espresso (25 ml) i mleko spienione mocno, jednak nienapowietrzone. Najlepiej wybrać pełnotłuste mleko (3,2-3,5%). Mleko powinno mieć kremowo-jogurtową konsystencję (bez pęcherzy powietrza) i grubość ok. 1-2 cm. Wierzch cappuccino można posypać kakao lub czekoladą. W lokalach kelnerzy podają ten napój kawowy w porcelanowych filiżankach, wcześniej podgrzanych.

Mniej popularne rodzaje napojów kawowych

Znasz już cechy popularnych rodzajów napojów kawowych. Teraz sprawdź, czym charakteryzują się te mniej znane kawy z dodatkami:

  • flat white – espresso doppio zalane gorącym pełnotłustym, lekko spienionym mlekiem;
  • mocha – espresso z mlekiem i płynną gorącą czekoladą (mleczną, gorzką, białą) lub kakao;
  • espresso con panna – pojedyncze espresso lub espresso doppio z bitą śmietaną; inaczej kawa po wiedeńsku;
  • kawa po irlandzku – espresso z cukrem trzcinowym i podgrzaną whiskey, ozdobione bitą śmietaną;
  • melange – espresso doppio z gorącym mlekiem i mleczną pianką i czekoladą.

Kawa z mlekiem, trójwarstwowe latte macchiato, a może klasyczne włoskie cappuccino? Na który napój kawowy masz dziś ochotę?

Ta strona używa ciasteczek. Więcej informacji

Ciasteczko (formalnie HTTP Cookie, w skrócie ang. cookie, tłumaczone czasem jako plik cookie) – mały fragment tekstu, który serwis internetowy wysyła do przeglądarki i który przeglądarka wysyła z powrotem przy następnych wejściach na witrynę. Używane jest głównie do utrzymywania sesji np. poprzez wygenerowanie i odesłanie tymczasowego identyfikatora po logowaniu. Może być jednak wykorzystywane szerzej poprzez zapamiętanie dowolnych danych, które można zakodować jako ciąg znaków. Dzięki temu użytkownik nie musi wpisywać tych samych informacji za każdym razem, gdy powróci na tę stronę lub przejdzie z jednej strony na inną. Źródło: wikipedia.org Więcej informacji: http://pl.wikipedia.org/wiki/HTTP_cookie

Zamknij okno.