Pobudzają, rozgrzewają, dodają energii. Wystarczy szczypta, żeby ulubiony rodzaj kawy lub napoju kawowego zyskał niecodzienny smak i zapach. O czym mowa? O przyprawach do kawy. Dowiedz się, które zioła, kora, korzenie, owoce i nasiona pasują do m.in. espresso i cappuccino, a potem sprawdź tę wiedzę w praktyce.

Jakie przyprawy do kawy?

Kochasz klasyczne espresso, caffe latte lub cappuccino? Nie ograniczaj się do tradycyjnego sposobu ich przygotowania. Spróbuj ulubionego rodzaju kawy lub napoju kawowego w innej odsłonie, a zyskasz nowe doświadczenia smakowe. Pomogą Ci w tym popularne zioła, kora, korzenie, owoce i nasiona.

Jakie przyprawy do kawy urozmaicają jej smak i zapach? Są to m.in. popularne dodatki do grzanego wina, piwa i herbaty:

  • cynamon
  • gałka muszkatołowa
  • goździki
  • wanilia
  • anyż
  • imbir
  • kardamon
  • chilli.

Te przyprawy świetnie komponują się ze smakiem i zapachem kawy. Najlepiej łączą się z ziarnami o wypaleniu zachowującym pełen bukiet smakowy. Dzięki tym ziołom, korze, korzeniom, owocom i nasionom wypijesz ulubioną kawę w wersji na słodko, gorzko, słono i ostro.

Przyprawy do kawy pobudzają, dodają energii i rozgrzewają. Mają też właściwości prozdrowotne, np. cynamon przyspiesza metabolizm, goździki łagodzą ból głowy, a imbir to naturalny antybiotyk.

Charakterystyka popularnych przypraw do kawy

Cynamon pasuje do zarówno czarnej, jak i białej kawy. Dodaje wyrazistości espresso, a kawę z mlekiem wzbogaca o orientalną słodko-pikantną nutę, która przyjemnie rozgrzewa. Ta przyprawa świetnie współgra z zapachem orzechów, karmelu i owoców, np. jabłek.

Jak przygotować kawę z cynamonem? Na dno filiżanki wsyp ¼ łyżeczki mielonej przyprawy i zalej gorącą czarną kawą. W przypadku napoju kawowego, np. cappuccino, oprósz nią mleczną piankę. Jeśli masz laskę cynamonu, włóż ją do już zaparzonej kawy. Pod wpływem ciepła kawałek kory uwolni aromat. A jeżeli chcesz dodatkowo podkręcić smak kawy z cynamonem, dodaj odrobinę chilli i startą czekoladę deserową.

Tak jak cynamon, gałka muszkatołowa też jest słodko-pikantna. Nieco mniej ostra niż np. kardamon, ale równie balsamiczna. Ma orzechowy posmak. Sproszkowaną gałkę muszkatołową możesz dodać do zarówno czarnej, jak i rozbielonej mlekiem kawy. Wystarczy szczypta tej przyprawy, aby była dobrze wyczuwalna w naparze.

Z kolei goździki są słodko-gorzkie. Mają delikatny owocowy zapach. To intensywna przyprawa do kaw mocnych i wytrawnych. Bądź więc ostrożny podczas przyrządzania ulubionego rodzaju kawy, aby nadmiar goździków nie popsuł jego smaku. Wystarczą 2-3 sztuki.

Jeśli lubisz desery i łagodne smaki, wanilia to idealna przyprawa do kawy dla Ciebie. Jej ziarenka mają słodkawy posmak, więc podkręcają naturalną słodycz “małej czarnej”. Wanilia świetnie dopełnia też korzenne przyprawy, np. równoważy ostry anyż. W efekcie taka słodko-pikantna mieszanka to uczta dla zmysłów.

Jeśli nie masz prawdziwej wanilii, możesz ją zastąpić cukrem wanilinowym. Jednak pamiętaj: smak kawy nie będzie taki sam, ponieważ w porównaniu do cukru miąższ z rozciętej laski jest bardziej aromatyczny.

Jak wspomnieliśmy, ze słodką wanilią świetnie komponuje się ostry anyż gwiaździsty. Ma wyrazisty aromat, jest bardziej pikantny niż kardamon. Ma też ziołowy posmak (przypomina koper i lukrecję). Jako przyprawę do kawy możesz wybrać anyż mielony lub cały. Wystarczy jedna gwiazdka, aby zmienił jej smak i zapach.

Imbir to popularny dodatek nie tylko do herbaty, ale i kawy zimowej. Pobudza i mocno rozgrzewa. W smaku imbir jest ognisty, nieco cierpki. Do kawy najlepiej wykorzystać ten mielony, a nie świeży korzeń. Jeśli posypiesz nim piankę cappuccino (wystarczy szczypta) i wymieszasz, ten napój kawowy będzie przypominać bożonarodzeniowy piernik.

Imbir świetnie komponuje się z cynamonem, wypróbuj więc mieszankę tych przypraw. Połącz szczyptę imbiru i 1/4 łyżeczki cynamonu.

Kardamon nadaje czarnej kawie egzotyczny posmak. Ma intensywny, ciepły aromat i gorzko-ostry korzenny smak, niektórzy kawosze określają go jako eukaliptusowo-cytrusowy. Kardamon ma postać proszku i strąków. Wybierz drugą wersję, ponieważ zmielony szybko traci intensywny aromat. Do filiżanki wrzuć kilka ziarenek kardamonu, a Twoja kawa zyska orientalny charakter.

Natomiast, żeby zmienić smak kawy na bardziej wyrazisty, wystarczy szczypta chilli. Ostra papryczka świetnie pasuje do np. mocnego espresso. Ta przyprawa rozgrzewa i stawia na nogi, dlatego warto ją dodać do porannej “małej czarnej”. W naszej ofercie znajdziesz Caffe Millimo ROSSO. To mocna i aromatyczna kawa. Idealna na początek dnia.

Jak przygotować kawę z przyprawami?

W tym celu możesz wykorzystać jedną przyprawę do kawy lub mieszankę ziół i korzeni. Jeśli nie chcesz improwizować, wybierz gotowy produkt. W skład przykładowej mieszanki przypraw do kawy wchodzi: cynamon, kardamon, imbir, goździki i anyż.

Kawę z przyprawami możesz przygotować na dwa sposoby: zagotować z dodatkami lub przygotować espresso i zalać nim wybraną przyprawę w proszku. Która metoda jest lepsza?

Kawa gotowana z przyprawami jest mniej intensywna, przypomina kawę przelewową. Jeżeli ktoś lubi kawy alternatywne, to idealny dla niego sposób na przygotowanie kawy z przyprawami. Kawa przygotowana na bazie espresso, jest intensywniejsza i bardziej aromatyczna. Ten sposób jest dla osób lubiących klasykę, które nie chcą stracić wyrazistości i mocy swojej kawy.

Zastanawiasz się, jak ugotować kawę z przyprawami? Pierwszy sposób to do gotującej wody, dodać świeżo mieloną kawę i wybrane zioła lub korzenie. Następnie gotuj taką miksturę jeszcze kilka minut na małym ogniu. Potem usuń przyprawy. Jeśli lubisz słodką kawę, dodaj mleko lub miód. Drugim sposobem jest wsypanie do zimnej wody drobno zmielonej kawy wraz z przyprawami, i zagotowanie. Należy pamiętać, że w tych sposobach przygotowania kawy musimy używać bardzo drobnego mielenia.

Przyprawy do kawy. Jak używać?

Nie wiesz, ile przyprawy dodać do kawy? Podpowiadamy: weź pod uwagę intensywność jej smaku i zapachu. Jeśli przyprawa jest bardzo intensywna, tak jak kardamon czy goździki, wystarczy szczypta lub 2-3 sztuki. Dodaj kolejną porcję, gdy sprawdzisz, czy ulubiona kawa lub napój kawowy smakuje tak, jak tego oczekiwałeś.

Ponadto pamiętaj, że niektóre przyprawy uwalniają smak i aromat stopniowo. Przykładem jest pieprz cayenne. Dopiero po kilku minutach poczujesz, jak zmienił charakter np. “małej czarnej”.

Wiesz już, jak popularne przyprawy wpływają na właściwości kawy. Którą masz ochotę przetestować?

Ta strona używa ciasteczek. Więcej informacji

Ciasteczko (formalnie HTTP Cookie, w skrócie ang. cookie, tłumaczone czasem jako plik cookie) – mały fragment tekstu, który serwis internetowy wysyła do przeglądarki i który przeglądarka wysyła z powrotem przy następnych wejściach na witrynę. Używane jest głównie do utrzymywania sesji np. poprzez wygenerowanie i odesłanie tymczasowego identyfikatora po logowaniu. Może być jednak wykorzystywane szerzej poprzez zapamiętanie dowolnych danych, które można zakodować jako ciąg znaków. Dzięki temu użytkownik nie musi wpisywać tych samych informacji za każdym razem, gdy powróci na tę stronę lub przejdzie z jednej strony na inną. Źródło: wikipedia.org Więcej informacji: http://pl.wikipedia.org/wiki/HTTP_cookie

Zamknij okno.