Zaparzyłeś ulubioną mieszankę ziaren tak, jak lubisz, ale kawa była niedobra? Zastanawiasz się, dlaczego nie miała ani głębokiego smaku, ani intensywnego zapachu? Przyczyną może być niewłaściwe przechowywanie kawy po otwarciu opakowania. Sprawdź, co robić, żeby cieszyć się jej smakiem i aromatem jak najdłużej.

Na wstępie należy zaznaczyć, że nie powinno przechowywać się kawy mielonej. By kawa utrzymywała swój profil smakowy, powinno się ją przechowywać tylko i wyłącznie w ziarnach. Oczywiście dotyczy to profesjonalnego obchodzenia się z kawą. Na potrzeby domowe, w sytuacjach wyjątkowych, można, okazjonalnie, trzymać kawę zmieloną.  Należy mieć jednak świadomość, że traci ona swoje walory.

Jak przechowywać kawę ziarnistą ?

Chcesz dowiedzieć się, jak przechowywać kawę ziarnistą? A może sprawdzić, czy na pewno trzymasz ulubioną kawę w odpowiednim miejscu? Dobrze trafiłeś. W tym tekście odpowiemy na te i inne pytania.

Żeby kawa była świeża, smaczna i aromatyczna jak najdłużej, miejsce jej przechowywania powinno:

●     być ciemne

●     być suche

●     i mieć temperaturę pokojową.

Dlaczego temperatura przechowywania kawy ziarnistej nie powinna być ani za wysoka, ani zbyt niska (najlepiej 15-25°C)? Ciepło sprawia, że temperatura związków chemicznych w ziarnach zwiększa się, przez co zmienia się ich smak. Z kolei zimno neutralizuje naturalne olejki, czyli zmniejsza zawartość aromatów w ziarnach.

W związku z tym przechowuj kawę w szafce kuchennej, która się nie nagrzewa. Wybierz zamykaną półkę z dala od intensywnego światła, kuchenki, piekarnika i kaloryfera.

Nie trzymaj też kawy w lodówce kuchennej. Dlaczego? Kawa jest bardzo mocnym absorbentem, pochłania z otoczenia zapachy i wilgoć. Dlatego będzie pochłaniać intensywne zapachy innych produktów, np. wędlin, cebuli czy czosnku.

W profesjonalnych metodach przechowywania kawy, stosuje się lodówki a nawet zamrażarki. Są to jednak urządzenia przygotowane tak, by nie było tam innych produktów, a kawa przed włożeniem jest pakowana próżniowo.

Co jeszcze musisz wiedzieć o przechowywaniu kawy ziarnistej? Nie trzymaj ich na półce obok herbat, ponieważ zapachy tych produktów będą się przenikać. Do tego celu wykorzystaj szafkę z neutralnymi artykułami spożywczymi, tj. mąka, ryż czy makaron.

Teraz już wiesz, że na smak i aromat kawy wpływają negatywnie:

●     powietrze

●     wilgoć

●     zbyt wysoka i zbyt niska temperatura

●     światło

●     i obce zapachy.

Przechowywanie kawy w oryginalnym opakowaniu

Jeśli chcesz pić aromatyczną i smaczną kawę, przechowuj ją w nieprzezroczystym i szczelnie zamkniętym opakowaniu. Nie musi to być specjalny słoik, puszka czy pojemnik. Czy wiesz, że kawę ziarnistą możesz trzymać w opakowaniu, w którym ją kupiłeś?

Dobre marki kaw, dbają bardzo mocno o opakowania w jakich je sprzedają. Są to opakowania profesjonalne. Wykonane są one z materiału nieprzypuszczającego powietrza ani światła. Wyposażone są w jednokierunkowy wentyl, pozwalający kawie „oddychać”, czyli uwalniać nadmiar gazu. Opakowanie takie wyposażone jest w strunę, pozwalającą ponownie zamknąć szczelnie opakowanie, po jego otwarciu. Takie opakowanie to najlepszy sposób na przechowywanie kawy. Nie należy dodatkowo ich zabezpieczać chowając do słoików czy zawijać dla uszczelnienia. Takie opakowanie wystarczająco zabezpiecza kawę. Należy pamiętać, że wszelkie torebki papierowe, stosowane coraz częściej ze względów ekologicznych, w znacznym stopniu pogarszają warunki przechowywania kawy.

Co w przypadku gdy kupiłeś kawę w torebce mało profesjonalnej? Jaki pojemnik wybrać?

Zastanawiasz się, jak przechowywać kawę, gdy torebka w której ją kupiłeś nie jest odpowiednia? Jest kilka rozwiązań – ale pamiętaj, że to rozwiązania tymczasowe.  Do wyboru masz m.in. pojemnik:

●     szklany

●     ceramiczny

●     próżniowy.

Jakie mają właściwości? Który jest najlepszy? Podpowiadamy.

Szkło nie wydziela sztucznych zapachów, które mogłyby zepsuć aromat kawy. Jednak bezbarwne szkło przepuszcza światło, przez które ziarna tracą oleistość, naturalny kolor i smak. Dlatego, jeśli chcesz przechowywać kawę w przezroczystym słoiku, trzymaj go w szafce, a nie na blacie kuchennym, gdzie docierają promienie słoneczne. Ewentualnie wybierz słoik z brązowego szkła bursztynowego, które blokuje światło UV.

Ponadto słoik na kawę powinien być szczelny. Zamknięcie typu twist, weck lub z gumową uszczelką zabezpieczy ziarna przed powietrzem i wilgocią.

Tak jak słoik, ceramiczny pojemnik na kawę ziarnistą nie wchłania obcych zapachów ani ich nie wydziela. Wybierz opakowanie z zamknięciem z uszczelką, ponieważ jest najbardziej szczelne. Pamiętaj, żeby zawsze napełniać ceramiczny pojemnik ziarnami aż po brzegi, aby ograniczyć dostęp powietrza. Dzięki temu kawa zachowa swój naturalny aromat.

Oprócz ceramicznych pojemników i szklanych słoików do wyboru masz jeszcze próżniowe pojemniki na kawę ziarnistą. Mają one pompkę i silikonową uszczelkę. Pompka służy do odsysania powietrza ze środka, więc zabezpiecza ziarna przed utlenianiem. Z kolei uszczelka chroni kawę przed powietrzem, wilgocią i obcymi zapachami. Próżnia wytworzona w pojemniku zapobiega uwalnianiu się z kawy aromatów. Jest to najlepszy sposób do przechowywania kawy.

O czym jeszcze powinieneś pamiętać w kwestii przechowywania kawy ziarnistej?

Kupując kawę, zwracaj uwagę na datę palenia. Kawa świeżo palona dłużej zachowuje swoje właściwości. Zwracaj uwagę na opakowania. Zobacz czy opakowanie ma wentyl i strunę zamykającą.

Nie kupuj gotowej kawy zmielonej. Kawy sprzedawane jako kawy zmielone to zupełnie inny sort jakościowy produktu. Jeżeli potrzebujesz kupić kawę zmieloną, kupuj kawę w punktach gdzie można poprosić o zmielenie jej na miejscu, w odpowiednio grubości. Zmielonej kawy kupuj mniej. Lepiej kupować częściej zmieloną kawę, bez robienia zapasu.

Kawy Millimo zapewniają najwyższy standard jakościowy, zarówno ziaren jak i opakowań. Kupując nasze kawy masz pewność, że ziarna są świeżo palone, a profesjonalne opakowania gwarantują prawidłowe przechowywanie.

Jeżeli chcesz kupić kawę zmieloną, zapraszamy do naszej kawiarni. Możesz wybrać dowolną ilość kawy, którą zmielimy przy tobie w młynku do tego przewidzianym. Jeżeli powiesz nam w jaki sposób przygotowujesz kawę w domu, zmielimy ją dla Ciebie w odpowiedniej grubości. Grubość dobrana do metody parzenia kawy ma znaczący wpływ na smak przygotowanego naparu. O tym jednak napiszemy w najbliższym naszym artykule.

Teraz już znasz najważniejsze zasady przechowywania kawy. Przestrzegaj ich, a za każdym razem, kiedy zaparzysz ulubioną mieszankę, będziesz cieszyć się głębią jej smaku i zapachu.

Ta strona używa ciasteczek. Więcej informacji

Ciasteczko (formalnie HTTP Cookie, w skrócie ang. cookie, tłumaczone czasem jako plik cookie) – mały fragment tekstu, który serwis internetowy wysyła do przeglądarki i który przeglądarka wysyła z powrotem przy następnych wejściach na witrynę. Używane jest głównie do utrzymywania sesji np. poprzez wygenerowanie i odesłanie tymczasowego identyfikatora po logowaniu. Może być jednak wykorzystywane szerzej poprzez zapamiętanie dowolnych danych, które można zakodować jako ciąg znaków. Dzięki temu użytkownik nie musi wpisywać tych samych informacji za każdym razem, gdy powróci na tę stronę lub przejdzie z jednej strony na inną. Źródło: wikipedia.org Więcej informacji: http://pl.wikipedia.org/wiki/HTTP_cookie

Zamknij okno.