Słodka, kwaśna, gorzka, owocowa. Takimi przymiotnikami można najogólniej opisać kawę. Tak naprawdę te i inne smaki występują w każdej czarnej kawie i napoju kawowym, ale w różnym natężeniu. To dlatego są bardziej lub mniej wyczuwalne. Chcesz wiedzieć, co dokładnie wpływa na smak kawy? Czytaj dalej.

Które czynniki wpływają na smak kawy?

Smak , jaki czujemy w espresso czy przelewie, zależy w głównej mierze od:

gatunku kawy

kraju pochodzenia ziaren

usytuowanie plantacji , w szczególności wysokość n.p.m.

sposobu obróbki ziaren

stopnia palenia i świeżości ziaren

sposobu przechowywania ziaren

grubości mielenia kawy

sposobu parzenia kawy

Natomiast na smak kaw mlecznych, dodatkowo wpływa rodzaj mleka i sposób jego przygotowania. Ważne, aby było świeże i schłodzone, z odpowiednią zawartością tłuszczu, umiejętnie napowietrzone w zależności od rodzaju kawy i oczywiście nieprzegrzane. Powinno mieć temperaturę maksymalnie 65°C. Dobrze spienione mleko ma kremowo-jogurtową konsystencję bez pęcherzyków powietrza, połyskującą powierzchnię i wyczuwalną podczas picia zawiesistość

Zastanawiasz się, jaka jest przyczyna gorzkiej kawy z ekspresu? Dlaczego kawa z Etiopii jest kwaskowata? Co sprawia, że kawa jest słodka? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w kolejnych akapitach.

Gatunek kawy a smak

Najpopularniejsze gatunki kawy to Arabica i Robusta. Czym się różnią?

Arabika jest łagodna i ma mniej goryczkowy posmak lecz więcej kwasowości a Robusta bardziej i gorzkawa, cięższa intensywniejsza o mniejszej kwasowości.

Co jeszcze? W porównaniu z Arabiką Robusta zawiera więcej kofeiny (odpowiednio: 1-1,5% i 1,8-4%).

Możemy przygotowywać napary zarówno z pojedynczych odmian czy gatunków kawy (tak zwane single) jak i mieszanek różnych odmian czy rodzajów kawy (tak zwane blendy).

Cały kunszt przygotowania odpowiednich mieszanek kawowych polega na tym, by dobrać ich składy w zależności od przeznaczenia czy sposobu przygotowania.

Kraj pochodzenia a smak kawy

Na smak kawy wpływa też specyfika regionu, w którym się ją uprawia. Znaczenie ma m.in.: skład gleby, nasłonecznienie, wilgotność powietrza, wysokość upraw, opady deszczu, średnia temperatura podczas wzrastania i czas zbiorów. I tak: kawa z Afryki ma kwaśny posmak, dominują w niej nuty owocowe (np. cytrusowe) i kwiatowe. Jeśli więc lubisz delikatnie słodką kawę, to właściwy wybór.

Z kolei kawa z Ameryki Południowej i Środkowej jest bardziej słodka i cechuje się małą kwasowością. Ma wyczuwalne nuty czekolady i orzechów.

W ofercie najlepsza-kawa.pl znajdziesz mieszanki, które skomponowaliśmy dla poszczególnych potrzeb. Mamy mieszanki bardzo dobrze komponujące się smakowo z mlekiem, jak i mieszanki dla espresso. Wśród nich możemy dobrać odpowiednie mieszanki w zależności od tego, jakiej intensywności oczekujemy od napoju. Oferujemy także single, które idealnie spisują się w naparach przelewowych.

Sposób obróbki a smak kawy

Podstawowe sposoby obróbki ziaren to: sucha i mokra. Te pierwsze można podzielić na: całkowicie suche lub miodowe ( żółte, czerwone lub czarne ). Mokre natomiast na: bezfermentacyjne, fermentacyjne (tlenowe, beztlenowe, carbonic,), laktacyjne czy maceracyjne. Oczywiście metody te mogą się częściowo wzajemnie przenikać. Dokładne szczegóły sposobu obróbki ziaren, to najczęściej tajemnice plantacji, dzięki którym uzyskują swoje niepowtarzalne smaki ziaren. Jak wpływają one na smak kawy?

Bardzo ogólnie można powiedzieć, że metoda na mokro polega na tym, że zebrane owoce najpierw płucze się w wodzie, gdzie pozbywamy się całego miąższu z owoców kawy a potem rozkłada na specjalnych stołach i suszy na słońcu. W efekcie kawa ma delikatny smak.

W przypadku metody suchej (naturalnej) owoce są suszone w całości lub tylko z miąższem, na betonowych placach pod gołym niebem, a po kilku tygodniach są czyszczone. Tak przygotowana kawa jest bardzo intensywna, o ostrzejszym smaku.

Stopień palenia a smak kawy

Wypalenie wpływa na kwasowość kawy, czyli naturalną cechę ziaren, która jednak nie wszystkim odpowiada.

Ze względu na stopień palenia wyróżnia się kawy:

• jasne (najniższy stopień palenia)

• średnio palone

• i ciemno palone (mocny stopień palenia).

Wypalanie to bardzo skomplikowana obróbka kawy gdzie liczy się zarówno doświadczenie osoby wypalającej kawę (roastera) jak i dobór odpowiedniego sprzętu.

Ogólnie należy pamiętać, że jasne palenia w większości przypadków, zachowują szersze bukiety smakowe ziaren. Pozwalają uwypuklić pożądane nuty kwasowości zachowując cały wachlarz indywidualnych, delikatnych posmaków ziaren. Ciemne natomiast, wypłaszają profil smakowy ziarna. Uwypuklają natomiast jego intensywność i goryczkę.

Procesy palenia nie nadają posmaków czy nut smakowych. Mogą jedynie je zachować, uwypuklić lub stłumić. W zależności od tego, co chcemy przygotować i pokazać w naszej kawie, przygotowujemy odpowiednie palenie ziarna.

Oprócz stopnia palenia, dla smaku kawy znaczenie ma też świeżość ziaren, czyli to, kiedy zostały wypalone. Dlatego przed zakupem zwróć uwagę na datę palenia podaną na opakowaniu. Przyjmuje się, że kawa utrzymuje swój profil smakowy przez 2 miesiące od wypalenia. Należy mieć świadomość, że nie wszystkie odmiany kawy zachowują się tak samo. Może się okazać, że dla niektórych odmian i sposobów wypału optymalny czas profilu smakowego to kilka miesięcy.

Przechowywanie a smak kawy

Smak kawy zależy też od sposobu jej przechowywania.

Żeby długo była smaczna i aromatyczna, trzymaj ziarna w szczelnie zamkniętym opakowaniu z dala od: światła, wilgoci i ciepła. Najlepiej stosować do przechowywania opakowania, w których kawa została kupiona. Dobre opakowania pozwalają zamknąć ją szczelnie, a odpowiedni wentyl umożliwi oddychanie kawie. Miejsce przechowywania powinno być więc ciemne, suche i mieć temperaturę pokojową. Wtedy olejki eteryczne obecne w kawie się nie ulotnią.

Pamiętaj: nie przechowuj kawy w lodówce, ponieważ ziarna są mocnym absorbentem. To oznacza, że pochłaniają wilgoć i zapachy innych produktów spożywczych. W efekcie kawa straci swój smak i aromat, a zyska smak i aromat np. wędlin. Oczywiście mowa tutaj o lodówkach domowych. Profesjonalne sposoby przechowywania kawy, dopuszczają jej schładzanie ale stosowane są do tego odpowiednie lodówki.

Grubość mielenia kawy a smak

Zastanawiasz się, jaki jest związek pomiędzy grubością mielenia kawy a smakiem?

Stopień zmielenia kawy to najistotniejszy czynnik wpływający na ekstrakcję kawy, czyli procesu w czasie którego wydobywamy z kawy to co chcemy wypijać.

Dobieramy go różnie od stosowanej metody zaparzania. Odpowiednio dobraną grubością regulujemy czasy i wydajności ekstrakcji, a tym samym moc i intensywność naszych naparów.

Pamiętaj też, że nie należy mielić ziaren na zapas. Najlepiej robić to: na bieżąco, w ilości potrzebnej do zaparzenia konkretnego rodzaju kawy lub napoju kawowego. Istotne jest też stosowanie profesjonalnych młynków, które nie przegrzewają kawy i pozwalają otrzymywać jednorodny namiał.

Sposoby parzenia kawy a smak

Kawę można zaparzyć na wiele sposobów. Główny podział sposobów zaparzania kawy to: metody ciśnieniowe, gdzie działamy na kawę wodą pod ciśnieniem, przelewowe, gdzie przelewamy swobodnie wodę przez zmieloną kawę i imersyjne, gdzie namaczamy kawę w wodzie. Do każdej z tych metod ważne jest dobranie odpowiednich parametrów, takich jak : grubość mielenia, temperatura wody, czas kontaktu wody z kawą.

Wybór sposobu parzenia i prawidłowy sposób jego wykonania to cały kunszt baristy, który wie jak pokazać walory swojej kawy i potrafi to zrobić profesjonalnie.

Oprócz ziaren kluczowy składnik kawy to woda. Dla smaku espresso czy cappuccino znaczenie ma jej:

twardość ogólna

zasadowość

skład mineralny.

Woda do przygotowania kawy powinna mieć odpowiednie parametry. Powinna być zawsze świeża, przefiltrowana przez odpowiednie filtry.

Podsumowując: wybierz odpowiedni gatunek, zadbaj o właściwy czas parzenia kawy i grubość mielenia ziaren, a smak espresso lub cappuccino będzie zachwycać Cię za każdym razem. A nawet zaskakiwać, ponieważ tak naprawdę kawa ma aż tysiąc smaków i aromatów.

Ta strona używa ciasteczek. Więcej informacji

Ciasteczko (formalnie HTTP Cookie, w skrócie ang. cookie, tłumaczone czasem jako plik cookie) – mały fragment tekstu, który serwis internetowy wysyła do przeglądarki i który przeglądarka wysyła z powrotem przy następnych wejściach na witrynę. Używane jest głównie do utrzymywania sesji np. poprzez wygenerowanie i odesłanie tymczasowego identyfikatora po logowaniu. Może być jednak wykorzystywane szerzej poprzez zapamiętanie dowolnych danych, które można zakodować jako ciąg znaków. Dzięki temu użytkownik nie musi wpisywać tych samych informacji za każdym razem, gdy powróci na tę stronę lub przejdzie z jednej strony na inną. Źródło: wikipedia.org Więcej informacji: http://pl.wikipedia.org/wiki/HTTP_cookie

Zamknij okno.