Chcesz kupić i wypróbować kawę brazylijską, ale nie jesteś pewien, czy jej smak i zapach trafią w Twój gust? Boisz się, że kupione w ciemno ziarna trafią do kosza na śmieci, a Ty wyrzucisz pieniądze w błoto? Czytaj dalej, a poznasz cechy kawy z Brazylii. Tym samym sprawdzisz, czy ma właściwości, których szukasz.

Czy wiesz, dlaczego to Brazylia, a nie Etiopia (skąd kawa pochodzi), jest “krajem kawy”? Wyjaśniamy.

Brazylia to największy na świecie producent i eksporter ziaren z owoców kawowca od ok. 200 lat. Wytwarza i sprzedaje za granicę zarówno kawy masowe, ekonomiczne o dobrej jakości, jak i kawy “premium”, o najwyższej jakości. Aktualnie Brazylia odpowiada za ⅓ światowej produkcji kawy. Co roku wytwarza ok. 35 milionów worków, każdy o wadze 60 kg.

Czym charakteryzuje się kawa z Brazylii?

Po zaparzeniu kawa brazylijska ma aksamitną konsystencję. A kolor? Zwykle jest ciemniejsza od kaw z innych regionów świata, ponieważ jej ziarna zawierają więcej olejków. Kawa brazylijska jest więc ciemnobrązowa, ale może być też jasno- i średniobrązowa. Kolor zależy nie tylko od ilości olejków w ziarnach, ale również od sposobu palenia.

A jak kawa brazylijska smakuje? Jest naturalnie łagodna, delikatnie słodka. W trakcie picia wyczujesz charakterystyczne dla niej deserowe nuty smakowe: czekoladowe, karmelowe i orzechowe. Rzadziej są to aromaty owoców, np. wiśni, lub kwiatów. W kawie brazylijskiej nie ma nieprzyjemnej goryczki.

Ponadto kawa z Brazylii wyróżnia się niskim poziomem kwasowości. To efekt m.in. naturalnej obróbki ziaren, czyli na sucho, i lokalizacji plantacji. Brazylijskie farmy znajdują się na niskich wysokościach (od 600 m do maksymalnie 1200 m n.p.m.) w porównaniu do plantacji w Ameryce Środkowej. Tam, np. w Kostaryce i Hondurasie, krzewy kawowca rosną na wysokości nawet 1500 m n.p.m. To dlatego kawy z tych regionów są kwasowe.

Co jeszcze wpływa na smak kawy brazylijskiej?

Oprócz wyżynnego i pagórkowatego ukształtowania terenu na smak kawy z Brazylii mają wpływ korzystne warunki uprawy, a konkretnie:

  • bardzo żyzna, wulkaniczna gleba
  • regularne i umiarkowane opady deszczu
  • wysokie nasłonecznienie
  • gorące i wilgotne powietrze.

Żeby uzyskać jeszcze lepsze efekty uprawy, w pobliżu krzewów kawowca Brazylijczycy sadzą bananowce, które stymulują ich wzrost. Dodatkowo plantatorzy dbają o odpowiednie nawodnienie za sprawą gęstej sieci hydrograficznej.

Jak powstaje kawa z Brazylii?

Kawowce kwitną 2 razy w roku: od sierpnia do września, a potem od października do listopada. Brazylijczycy zbierają (ręcznie lub mechanicznie za pomocą kombajnów) dojrzałe owoce 3 razy w roku, w porze suchej (od maja do listopada).

Następnie rozkładają je na wybetonowanych placach i suszą pod gołym niebem przez ok. 3 tygodnie. To właśnie tzw. obróbka na sucho, czyli wystawianie ziaren znajdujących się jeszcze w całych owocach, bezpośrednio na działanie słońca. Po takim wysuszeniu, ziarna są obierane i czyszczone.

Dalej Brazylijczycy segregują ziarna i pakują je do worków, które wysyłają za granicę. Najwięcej kawy brazylijskiej kupują takie kraje jak Belgia, Japonia, Włochy, Stany Zjednoczone i Niemcy.

Jakie są gatunki kawy brazylijskiej?

Brazylia to pierwszy na świecie dostawca Arabiki, a drugi, po Wietnamie, Robusty (na ok. 85% lokalnych plantacji Brazylijczycy uprawiają kawę typu Arabika). Czym cechują się te gatunki kawy brazylijskiej?

Arabika ma łagodny smak. Dominuje w niej czekolada i nuty orzechowe. Jest pozbawiona kwasowości. Zawiera też małą ilość kofeiny (1-1,5%). Arabika to częsty składnik mieszanek kawowych, np. do espresso.

Z kolei Robusta wyróżnia się goryczkowym smakiem gorzkiej czekolady. W trakcie picia wyczujesz także nutę orzechową. Robusta jest kwaskowa. Zawiera też ponad 2 razy więcej kofeiny niż Arabika (1,8-4%). To częsty składnik mieszanek kawowych do kaw mlecznych.

Jaka jest najlepsza kawa brazylijska?

Brazylijczycy produkują kawę w zróżnicowany sposób, np. stosują kilka rodzajów obróbki na jednej plantacji (na sucho i na mokro). Farmy różnią się m.in. wielkością i charakterem uprawy (od rzemieślniczych o powierzchni kilku hektarów po ogromne przemysłowe). Z tych powodów ziarna kawy z Brazylii mają różną jakość.

Wobec tego – jakie są najlepsze kawy brazylijskie? Wybierz te, które pochodzą z plantacji na wzgórzach Santos i Bahia Lavato. Smak i zapach kawy z ziaren z prowincji: Minas Gerais, São Paulo i Parana, też powinny przypaść Ci do gustu, ponieważ mają lekko czekoladowy aromat.

W naszym sklepie internetowym najlepsza-kawa.pl znajdziesz ziarna Caffe Millimo VERDE. To tradycyjna kawa brazylijska o delikatnym posmaku orzecha i słodyczy. Kup, zaparz tak, jak lubisz, wypij łyk i poczuj się jak w Brazylii.

A teraz czytaj dalej i dowiedz się, jak Brazylijczycy przygotowują kawę brazylijską.

Jak przygotować kawę po brazylijsku?

Brazylijczycy piją kawę w dużych ilościach, zwłaszcza mocną i słodką. Kochają jej smak i zapach. Ponadto uważają, że dzięki kawie zachowają szczęście i spokój ducha, a także witalność i energię.

Rano piją cafe au lait, a w ciągu dnia (o każdej porze) – caffezihno.

Cafe au lait to napój kawowy, czyli kawa z gorącym mlekiem w proporcjach pół na pół. Brazylijczycy dodają do niej dużo cukru.

Z kolei caffezihno to “mała czarna”, która od klasycznego espresso różni się sposobem przygotowania. W przypadku caffezinho parzenie polega na przelewie i filtracji. Jak ten proces wygląda w praktyce?

W swoich domach Brazylijczycy przez ok. 20 minut gotują wodę i świeżo mieloną kawę wymieszaną z cukrem. Następnie odcedzają czarny napar przez sitko lub filtr (papierowy lub bawełniany). I kawa brazylijska gotowa!

W Brazylii, caffezihno można też zamówić w kawiarni lub kupić od ulicznych sprzedawców, którzy rozlewają czarną kawę prosto z termosu.

Teraz już wiesz, czym charakteryzuje się kawa z Brazylii. Dzięki klasycznemu i delikatnemu profilowi trafia w gust większości kawoszy. Kup więc ziarna z tego regionu, zaparz i sprawdź sam, jak smakuje kawa brazylijska. Może stanie się Twoją ulubioną?

Ta strona używa ciasteczek. Więcej informacji

Ciasteczko (formalnie HTTP Cookie, w skrócie ang. cookie, tłumaczone czasem jako plik cookie) – mały fragment tekstu, który serwis internetowy wysyła do przeglądarki i który przeglądarka wysyła z powrotem przy następnych wejściach na witrynę. Używane jest głównie do utrzymywania sesji np. poprzez wygenerowanie i odesłanie tymczasowego identyfikatora po logowaniu. Może być jednak wykorzystywane szerzej poprzez zapamiętanie dowolnych danych, które można zakodować jako ciąg znaków. Dzięki temu użytkownik nie musi wpisywać tych samych informacji za każdym razem, gdy powróci na tę stronę lub przejdzie z jednej strony na inną. Źródło: wikipedia.org Więcej informacji: http://pl.wikipedia.org/wiki/HTTP_cookie

Zamknij okno.