W poniższym artykule postaramy się odpowiedzieć na jedno z najczęściej zadawanych nam pytań – jaki wybrać ekspres do kawy do biura? Jeśli ta tematyka znajduje się w kręgu Twoich zainteresowań, życzymy udanej lektury.
W pierwszej kolejności powinniśmy zastanowić się nad wyborem rodzaju ekspresu. Może to być, przykładowo:
- Ekspres przelewowy
- Ekspres automatyczny z wbudowanym młynkiem
- Ekspres kolbowy z osobnym młynkiem do kawy (tak, tak – coraz częściej spotykane rozwiązanie w wielu firmach).
W tym artykule skupię się na jak dotąd najpopularniejszym wyborze, czyli ekspresie automatycznym z wbudowanym młynkiem.
Podstawowym kryterium jaki powinniśmy wziąć pod uwagę przy wyborze maszyny będzie dzienna i miesięczna orientacyjna liczba kaw zaparzanych przez ekspres. Jest to o tyle ważne, że wiąże się z tym najważniejszy parametr, czyli wydajność urządzenia. Przede wszystkim zacznijmy od tego, że powinniśmy rozróżnić ekspresy przeznaczone do użytku w gospodarstwach domowych od ekspresów dedykowanych dla firm. Jest to tzw. segment maszyn profesjonalnych. Nie chodzi tu tylko o jakość komponentów zastosowanych w ekspresie, które z reguły u większości producentów są inne w urządzeniach domowych o małej wydajności oraz dużo trwalsze w maszynach profesjonalnych o dużej wydajności. Wraz z coraz większą wydajnością ekspresu rosną jego gabaryty. Wiąże się to, na przykład, z potrzebą zastosowania większych zbiorników na wodę lub tac ociekowych i pojemników na zmieloną kawę. Oczywistym jest, że im są one większe, tym rzadziej będziemy musieli obsługiwać ekspres.
W ekspresach o bardzo dużej wydajności – przykładowo – profesjonalnych ekspresach do kawy firmy Carimali, istnieje możliwość zastosowania podłączenia ekspresu do wody bieżącej, co znacznie ułatwia codzienne korzystanie z urządzenia. Należy pamiętać, że takie rozwiązanie zawsze stosujemy z odpowiednio dobranym filtrem wody. Dodatkowo, istnieje możliwość zastosowania zrzutu fusów zmielonej kawy do worka w szafce pod ekspresem, a także odprowadzenia zlewek bezpośrednio do odpływu do kanalizacji. Takie rozwiązania bardzo upraszczają codzienną pracę z urządzeniem, a użytkownikowi pozostaje jedynie bieżące czyszczenie maszyny. W profesjonalnych ekspresach do kawy możemy wymusić sygnalizację codziennego czyszczenia obwodu kawy i obwodu mleka, a urządzenie samo przeprowadzi nas przez ten proces. To niezwykle istotna funkcja, że utrzymanie higieny jest podstawowym warunkiem gwarantującym nam możliwość delektowania się pyszną kawą.
Należy również wspomnieć, że wyboru ekspresu powinniśmy dokonać już na etapie projektowania kuchni, bowiem – jak już wcześniej zostało nadmienione – wraz ze wzrostem wydajności urządzenia, będziemy potrzebowali dla niego odpowiednio dużo miejsca. O ile z głębokością ekspresu w przypadku standardowych szafek kuchennych nie powinno być problemu, o tyle nad szerokością i wysokością powinniśmy się nieco bardziej zastanowić. W przypadku szerokości ekspresu musimy wziąć pod uwagę, że urządzenia profesjonalne często współpracują z lodówką na mleko, która umieszczana jest z boku ekspresu. Co do wysokości, projektując szafki wiszące ponad ekspresem nie możemy zapominać o potrzebie dosypywania kawy lub czekolady do pojemników umieszczonych w górnej części ekspresu.
O ile w przypadku ekspresów o mniejszej wydajności możemy wybierać spośród większej liczby producentów, jak np. Saeco, Nivona, De Longhi, Krups, Siemens, Bosch, o tyle w segmencie maszyn profesjonalnych wiodących producentów jest raptem kilku. Jednymi z najlepszych i najwydajniejszych ekspresów do kawy są urządzenia włoskiego producenta Carimali. Maszyny te oprócz oczywiście dużej wydajności oferują wiele nowoczesnych rozwiązań, a także bardzo atrakcyjny design. Ale to już temat na osobny artykuł…