Pumpkin spice latte to idealna kawa na jesień. Po pierwsze: zawiera dynię, czyli typowo jesienne warzywo. Po drugie: ma w swoim składzie korzenne przyprawy, które rozgrzewają. I po trzecie: to delikatny napój kawowy na bazie espresso z dużą ilością spienionego mleka, który można pić o każdej porze dnia. Jak więc zrobić domową pumpkin spice latte? O tym piszemy w kolejnych akapitach.
Co to jest pumpkin spice latte?
Pumpkin spice latte to dyniowe caffe latte z przyprawami.
Ten napój kawowy jest znany na całym świecie. Co roku, w okresie jesienno-zimowym, właściciele kawiarni wprowadzają go do oferty swoich lokali. Ich pracownicy sprzedają kawę dyniową od początku września nawet do wczesnej zimy jako sezonową specjalność.
Z czego robi się pumpkin spice latte? Podstawowe składniki tego napoju kawowego to:
- espresso
- mleko
- mieszanka przypraw korzennych
- syrop dyniowy lub purée z dyni.
Czym przyprawia się kawę dyniową? Najczęściej dodaje się do niej: cynamon, goździki, imbir i gałkę muszkatołową. Niektórzy tę mieszaninę wzbogacają laską wanilii i ziarnami kardamonu. Na wierzchu zwykle jest jeszcze porcja bitej śmietany posypanej cynamonem, czekoladą lub mieszanką korzennych przypraw.
Pumpkin spice latte ma gęstą, kremową konsystencję. Jest słodka i mocno przyprawiona. W związku z tym to propozycja dla kawoszy, którzy lubią intensywne smaki i zapachy. To też odpowiedź na potrzeby osób, które chcą wypić smaczny i rozgrzewający napój, aby umilić sobie ponury i zimny dzień lub wieczór.
Kawę dyniową można spersonalizować. Jeśli zamawiasz ją w kawiarni, możesz poprosić o dodatki, np. karmel czy syrop czekoladowy, wybrać inny rodzaj mleka (zamiast krowiego owsiane, sojowe, ryżowe lub migdałowe). A jeśli przygotowujesz domowe pumpkin spice latte, możesz też zmieniać ilość dyniowego purée i korzennych przypraw.
Zastanawiasz się, kto i kiedy wymyślił pumpkin spice latte? Przepis na ten napój kawowy to pomysł Amerykanów.
Jak powstała kawa dyniowa?
Pracownicy Starbucksa (amerykańskiej sieci kawiarni) wprowadzili pumpkin spice latte do sprzedaży jesienią 2003 roku.
Kawa dyniowa miała powtórzyć sukces kaw zimowych: Eggnog Latte (mocna kawa z mleczną pianką i koglem-moglem) i Peppermint Mocha (miętowo-czekoladowa kawa). I tak też się stało. Pumpkin spice latte bardzo szybko została kultowym produktem jesiennej oferty Starbucksa.
Żeby stworzyć przepis na tę kawę, pracownicy amerykańskiej sieciówki zainspirowali się recepturą pumpkin pie.
Jest to popularne w Stanach Zjednoczonych ciasto na bazie dyni. Amerykanie podają je w Halloween i Święto Dziękczynienia. Pumpkin pie składa się z kruchego spodu i masy dyniowej. Tę masę przygotowuje się z purée z dyni, które doprawia się mieszanką korzennych przypraw.
Wiesz już, jak powstała kawa dyniowa. A dlaczego warto ją pić właśnie jesienią? O tym przeczytasz w kolejnej części tekstu.
Dlaczego warto pić pumpkin spice latte jesienią i zimą?
Zastanawiasz się, dlaczego warto zamówić lub samodzielnie zrobić kawę dyniową jesienią i zimią? Powody są co najmniej 4.
Po pierwsze, pumpkin spice latte zawiera ostre przyprawy, które rozgrzewają. Tak działa np. imbir.
Po drugie, słodki smak i korzenny aromat kawy dyniowej wprowadzają w błogi nastrój, więc to idealna propozycja na chłodny, ponury, jesienny dzień lub zimowy wieczór.
Po trzecie, pumpkin spice latte z bitą śmietaną i czekoladą w proszku to kawowy deser, więc zaspokoi ochotę na coś słodkiego. Ponadto poprawi humor i doda energii, jeśli dopadła Cię jesienna chandra.
I po czwarte, ten napój ma w swoim składzie dynię. To typowo jesienne warzywo. Sezon na dynię zaczyna się w lipcu i trwa do końca listopada, a jego szczyt przypada na październik.
Masz ochotę na kawę dyniową? Domowe pumpkin spice latte przygotujesz w 4 krokach. Sprawdź, co musisz zrobić.
Jak zrobić pumpkin spice latte? Przepis na jesienną kawę dyniową
Nie wiesz, jak zrobić pumpkin spice latte, a chcesz spróbować tej jesiennej kawy? Wytłumaczymy Ci to krok po kroku.
Najpierw zrób purée z dyni. Jak? Obrane ze skóry warzywo upiecz do miękkości, a następnie zmiksuj blenderem miąższ na gładką masę. Do kawy dyniowej najlepsza będzie odmiana hokkaido, słodka, o orzechowym posmaku.
Jeśli nie masz czasu ani ochoty robić purée z dyni, zastąp je gotowym syropem dyniowym. Ma słodko-korzenny smak i bursztynowy kolor.
Teraz zrób mieszankę mielonych przypraw do pumpkin spice latte. Przygotuj:
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczkę goździków.
Wymieszaj przyprawy, a potem przesyp je do szczelnie zamykanego pojemnika, np. słoika. Wtedy długo zachowają świeżość. Z podanych proporcji otrzymasz mieszankę do kilku kaw dyniowych.
Zamiast mieszaniny korzennych przypraw możesz z nich przygotować domowy syrop. Jak? Wymieszaj je, dodaj wodę (¾ szklanki), cukier (250 g) i podgrzewaj do momentu, aż całość się zagotuje. Gdy wystygnie, syrop korzenny będzie gotowy do spożycia.
Teraz możesz już zrobić domowe pumpkin spice latte według przykładowego przepisu. Przygotuj:
- 1 espresso
- 240 ml mleka krowiego lub napoju roślinnego
- 1 łyżeczkę cukru
- 2 łyżki purée z dyni
- pół łyżeczki mieszanki przypraw do pumpkin spice latte
- bitą śmietanę.
Krok pierwszy. Do rondla wlej mleko, dodaj dyniowe purée i cukier (brązowy, trzcinowy, syrop klonowy, miód lub stewię). Wszystkie składniki podgrzewaj i mieszaj do momentu, aż się połączą. Uważaj, mleko nie może wrzeć.
Krok drugi. Do mleczno-dyniowego napoju dodaj pół łyżeczki mieszanki korzennych przypraw, którą przygotowałeś. Jeśli zmiksujesz zawartość rondla ręcznym blenderem, masa będzie bardziej puszysta.
Krok trzeci. Przygotuj mocne i esencjonalne espresso (pojedyncze lub podwójne; w zależności od tego, jak mocną kawę lubisz).
Pamiętaj, na ostateczny smak tego napoju kawowego wpływa rodzaj kawy, świeżość ziaren i sposób zaparzania.
“Małą czarną” możesz zrobić w automatycznym ekspresie lub kawiarce. Wykorzystaj do tego świeżo zmielone ziarna. Najlepsze będą średnio lub ciemno palone, ponieważ można w nich wyczuć subtelną goryczkę, orzechowe i czekoladowe nuty, które dobrze komponują się z mlekiem.
Co wybrać? Na przykład Arabikę, w której można wyczuć właśnie czekoladę i orzechy. Kawa do pumpkin spice latte powinna mieć intensywny smak, inaczej korzenne przyprawy ją zdominują. Mocniej wypalone ziarna zrównoważą te dodatki.
Krok czwarty. Do espresso w przezroczystej, wysokiej szklance wlej mleczno-dyniowy napój. Udekoruj bitą śmietaną i korzennymi przyprawami. I domowe pumpkin spice latte jest gotowe! Przed wypiciem dobrze je wymieszaj.
Teraz już wiesz, jak zrobić pumpkin spice latte. Jeśli przygotujesz więcej dyniowego purée i zamrozisz, następnym razem, gdy zechcesz wypić ten napój kawowy, zrobisz go szybko i sprawnie nawet późną zimą. Smacznego!