Kawa wiedeńska to prawdziwy rarytas dla miłośników dobrej jakości kawy i czekolady. Jest słodka, więc z powodzeniem zastąpi poobiedni deser. Chciałbyś sprawdzić, czy jej smak przypadnie Ci do gustu? W tym celu samodzielnie przygotuj kawę po wiedeńsku. Przepis i listę potrzebnych składników znajdziesz w naszym tekście. Zapoznaj się z nimi, a potem ruszaj do kuchni.

Z jakich składników przygotowuje się kawę po wiedeńsku?

Oryginalna kawa wiedeńska to słodki napój kawowy, który składa się z:

  • mocnej czarnej kawy
  • dobrej jakości czekolady
  • delikatnej bitej śmietany.

Najczęściej jej wierzch oprósza się kakao, cynamonem lub wiórkami czekoladowymi. Można go też polać słodkim syropem czekoladowym.

Warto pamiętać, że taka kawa z dodatkami to prawdziwa bomba kaloryczna. Kawa z 2 kostkami gorzkiej czekolady i 100 g bitej śmietany ma ok. 380 kcal. W związku z tym trzeba zachować umiar w jej piciu. Dodatkowo – żeby stała się bardziej dietetyczna – bitą śmietanę można zastąpić spienionym mlekiem.

A jak serwuje się kawę po wiedeńsku?

Jak podaje się kawę z bitą śmietaną i czekoladą?

Gotową kawę z bitą śmietaną i czekoladą podaje się na dwa sposoby: albo w szerokiej filiżance z porcelany, albo w wysokiej szklance o pojemności 250 ml. Przezroczyste szkło bardzo dobrze eksponuje efektowne warstwy tego napoju kawowego.

Często do słodkiej kawy po wiedeńsku serwuje się kawałek słodkiego ciasta, np. sernika po wiedeńsku czy czekoladowego tortu Sachera. Mogą to być też kruche ciasteczka, a latem gałka lodów waniliowych lub śmietankowych.

A dlaczego właściwie kawa z czekoladą i bitą śmietaną nazywa się “wiedeńska”? Ma to związek z miejscem jej powstania.

Dlaczego kawa z dodatkiem czekolady nazywa się “wiedeńska”?

Powodem, dla którego kawa z dodatkiem czekolady i bitej śmietany nazywa się ”wiedeńska”, jest miejsce jej powstania, czyli Wiedeń – miasto w Austrii. Jak do tego doszło?

W 1683 roku Jerzy Franciszek Kulczycki, polski dyplomata i żołnierz, pomógł Austriakom zwyciężyć w bitwie z Turkami właśnie pod Wiedniem. W podziękowaniu otrzymał złoto, posiadłość i mógł zabrać dowolny łup z obozu pokonanych Turków. Co wybrał?

Kulczycki zabrał z niego 300 worków z kawą, dzięki którym otworzył pierwszą kawiarnię w Wiedniu – “Dom pod błękitną butelką”. Początkowo podawał w niej czarną kawę. Jednak gorzki napar nie smakował gościom, więc zaczął dodawać do niego miód, cukier i mleko.

Dzięki tym dodatkom słodka i łagodna kawa stała się ulubionym napojem mieszkańców, Jerzy Franciszek Kulczycki znanym pomysłodawcą i popularyzatorem kawy, a Wiedeń – jej światową stolicą. W XIX w. w tym mieście działało ponad 1200 kawiarni.

Austriacy celebrują pamięć o Jerzym Franciszku Kulczyckim do dziś. Jak? Na przykład każdego roku w październiku w święto Kulczyckiego (“Kolschitzky Fest”) właściciele lokalnych kawiarni wywieszają w oknach portrety tego popularyzatora kawy. Ponadto w Wiedniu znajduje się pomnik Kulczyckiego i ulica jego imienia.

Kawa wiedeńska podawana w Wiedniu różni się od tej, którą przygotowuje się w Polsce. Na czym polega różnica?

Kawa po wiedeńsku w Wiedniu a kawa wiedeńska w Polsce. Co je różni?

Dziś w Wiedniu można napić się kaw, których nie oferują właściciele kawiarni w innych miastach na świecie. Są to na przykład: Kleiner Schwarzer, czyli wiedeńska wersja espresso, a także Fiaker, czyli podwójne espresso z dodatkiem rumu lub brandy.

Natomiast kawę z bitą śmietaną można też znaleźć i zamówić w kawiarniach w Wiedniu pod takimi nazwami jak:

  • Einspänner, czyli podwójne espresso z dużą ilością bitej śmietany
  • Franziskaner, czyli duża czarna kawa z mlekiem i bitą śmietaną.

Mimo wielu wariantów kawy z dodatkami największą popularność na świecie zyskała właśnie mocna kawa z czekoladą i bitą śmietaną, czyli “po wiedeńsku”.

W Polsce przepis na tę kawę nieco różni się od oryginalnej receptury. Do jej przygotowania dodatkowo wykorzystuje się mleko, a poza tym bitą śmietanę często zamienia się na spienione mleko. To, który wariant lepiej smakuje, zależy od indywidualnych preferencji.

A jak przygotować samodzielnie w domu kawę po wiedeńsku? Przepis jest prosty i wymaga użycia tylko kilku składników. Sprawdź sam.

Jak zrobić kawę po wiedeńsku? Przepis krok po kroku

Składniki potrzebne do przygotowania 1 filiżanki kawy wiedeńskiej to:

  • mocna czarna kawa – 150 ml
  • mleko – 50 ml
  • czekolada – 2-4 kostki
  • bita śmietana (najlepiej świeżo ubita, do wyboru: lekko słodzona lub bez cukru)
  • posypka: kakao, cynamon lub wiórki czekoladowe.

Krok pierwszy. Zaparz intensywną kawę w kawiarce lub ekspresie ciśnieniowym ze świeżo zmielonych ziaren kawowca. Powinny być to ziarna najwyższej jakości, ponieważ tylko takie gwarantują bogaty aromat i smak naparu. Na przykład można wykorzystać arabikę z nutami karmelu, orzechów lub czekolady.

Krok drugi. Podgrzej mleko i dodaj do niego kostki czekolady. Wymieszaj do połączenia. Uważaj, mieszanka nie może wrzeć.

Jeśli lubisz słodką kawę, użyj czekolady mlecznej, a jeśli preferujesz bardziej “wytrawną”, dodaj czekoladę gorzką.

Jeżeli chcesz, żeby kawa była słodsza, w tym momencie dodaj łyżeczkę cukru.

Krok trzeci. Do podgrzanej przezroczystej szklanki lub porcelanowej filiżanki przelej mleko z rozpuszczoną czekoladą. Dodaj świeżo zaparzoną czarną kawę.

Krok czwarty. Kawę z dodatkiem czekolady udekoruj bitą śmietaną, a jej wierzch posyp tym, co lubisz najbardziej: kakao, cynamonem lub wiórkami czekoladowymi. I kawa wiedeńska gotowa!

Wypij ją od razu po przygotowaniu, ale zrób to powoli, sącząc przez puszystą warstwę bitej śmietany. Delektuj się każdym łykiem tego słodkiego napoju kawowego, a jednocześnie chwilą relaksu. Gwarantujemy, że zatracisz się w smaku kawy wiedeńskiej. A wiesz, dlaczego tak będzie?

Ponieważ kawa po wiedeńsku to nie tylko napój, ale i doświadczenie zmysłowe, które przeniesie Cię do kawiarni. Jej przygotowanie to świetny sposób, żeby rozpieścić i siebie, i bliskich. Wypróbuj więc przepis na kawę wiedeńską i poczuj magię Wiednia w swoim domu.

Ta strona używa ciasteczek. Więcej informacji

Ciasteczko (formalnie HTTP Cookie, w skrócie ang. cookie, tłumaczone czasem jako plik cookie) – mały fragment tekstu, który serwis internetowy wysyła do przeglądarki i który przeglądarka wysyła z powrotem przy następnych wejściach na witrynę. Używane jest głównie do utrzymywania sesji np. poprzez wygenerowanie i odesłanie tymczasowego identyfikatora po logowaniu. Może być jednak wykorzystywane szerzej poprzez zapamiętanie dowolnych danych, które można zakodować jako ciąg znaków. Dzięki temu użytkownik nie musi wpisywać tych samych informacji za każdym razem, gdy powróci na tę stronę lub przejdzie z jednej strony na inną. Źródło: wikipedia.org Więcej informacji: http://pl.wikipedia.org/wiki/HTTP_cookie

Zamknij okno.