Kawa cold brew to świetny wybór w upalny dzień, ponieważ orzeźwia, pobudza i jest lekka. Co więcej, łatwo można ją przygotować samodzielnie w domu. Jak to zrobić? Jaka kawa do cold brew będzie odpowiednia? Jaką wodę wybrać? Na te i inne pytania odpowiadamy w tym tekście.
Cold brew – co to jest i dlaczego warto spróbować?
Cold brew to zarówno sposób parzenia kawy, jak i jej specyficzny rodzaj. Inaczej nazywana jest też kawą macerowaną.
Zwrot “cold brew” w języku angielskim znaczy “zimne parzenie”. Ta metoda przygotowywania kawy polega właśnie na parzeniu na zimno, a prawidłowo ten proces nazywa się macerowaniem (namaczaniem). Jak on przebiega?
Zmielone ziarna zalewa się zimną wodą i taką mieszankę pozostawia się na kilkanaście godzin. W tym przypadku długi czas maceracji zastępuje gorącą wodę wykorzystywaną podczas parzenia kawy metodą tradycyjną.
Cold brew jest więc metodą zanurzeniową, ponieważ interakcja między zmieloną kawą i wodą nie jest przerywana, a to daje czas na pełne uwolnienie smaków i aromatów do naparu.
Tak w skrócie powstaje czarna kawa cold brew. Co to określenie oznacza w odniesieniu do jej smaku i zapachu? Czym taka kawa się wyróżnia? Dlaczego warto ją zrobić?
Przede wszystkim kawa parzona na zimno jest pozbawiona goryczy. Ponadto nie jest kwaskowa i nie zawiera cukrów, a jednocześnie jest bogata w antyoksydanty. Mało tego, jest delikatniejsza dla żołądka w porównaniu do kawy, którą zalewa się gorącą wodą. Jest też lekka, a zarazem esencjonalna.
Dodatkowo porcja kawy na zimno jest bogata w kofeinę, więc daje zastrzyk energii. Ilość tego pobudzającego związku w naparze zależy od proporcji wykorzystanej kawy do wody, a w rezultacie od jego stężenia.
Żeby przygotować kawę cold brew, potrzeba tylko dwóch produktów.
Składniki kawy cold brew – proporcje
Ziarna kawy i woda to dwa składniki niezbędne do przygotowania naparu metodą cold brew. Proporcje tych produktów zależą przede wszystkim od indywidualnych preferencji dotyczących mocy naparu, czyli potrzeb i gustu kawowego.
Najczęściej stosowane proporcje to 1:8 , czyli na 1 porcję zmielonych ziaren przypada 8 porcji wody (100 g kawy i 800 ml wody).
Warto jednak pamiętać, że chłodne napoje są mniej aromatyczne niż gorące. W związku z tym osoby, które lubią naprawdę intensywny i mocny napar, powinny zwiększyć ilość kawy, używając jej w proporcji 1:4. Natomiast ci, którzy preferują łagodniejsze smaki, mogą przygotować kawę z tych składników w stosunku 1:9.
Jeśli chodzi o wodę, w przepisach zwykle zaleca się użyć niegazowanej i zimnej, choć może też mieć temperaturę pokojową. Warto również rozważyć wybór wody filtrowanej. Dlaczego? Ponieważ kawa cold brew na bazie niefiltrowanej wody z kranu może mieć mniej wyraźny smak, a naturalne głębokie nuty smakowe mogą zostać stłumione.
Jaką kawę do cold brew wybrać? Wskazówki
Ziarna kawy to najważniejszy składnik kawy parzonej i podawanej na zimno, ponieważ decydują o jej smaku i aromacie. W związku z tym wybór tych odpowiednich jest bardzo ważny.
Warto pamiętać, że drobno zmielone ziarna, których używa się do przygotowywania espresso w ekspresie ciśnieniowym, mogą nie sprawdzić się w przypadku metody cold brew. Zaparzone na zimno mogą dać napar o niższej jakości. W związku z tym pojawia się pytanie: jaka kawa do cold brew będzie najlepsza?
W przypadku tej metody parzenia lepiej wybierać kawy grubo lub średnio mielone, ponieważ grubsze mielenie umożliwia równomierną ekstrakcję smaków podczas długotrwałej maceracji. Pamiętajmy o zasadzie, czym dłuższy kontakt wody ze zmieloną kawą, tym grubość mielenia kawy powinna być większa.
Jeśli chodzi o pochodzenie i odmianę kawy, to warto wybierać ziarna o posmakach lekkich, owocowych w jasnym paleniu. Dlaczego? Dlatego, że owocowy posmak doskonale orzeźwia, a niższa temperatura palenia sprawia, że gotowy napar ma bogatszy aromat i lżejszy smak. Wśród naszych kaw Millimo Speciality mamy szeroką gamę kaw, które pasują idealnie do tego sposobu przygotowania napoju.
Poza tym warto eksperymentować i próbować różnych ziaren, różnych metodach obróbki, różnych stopni palenia i różnych proporcji, aby znaleźć kombinację, która najbardziej odpowiada preferencjom.
Jak zrobić kawę cold brew? Przepis krok po kroku
Przepis na kawę cold brew jest uniwersalny i prosty. Uniwersalny, ponieważ można go dostosować do swoich potrzeb i gustu. Prosty, ponieważ nie wymaga specjalistycznego sprzętu do macerowania. Wobec tego bez problemu można przygotować tę kawę w warunkach domowych.
Choć na rynku są dostępne specjalne akcesoria przeznaczone do tej metody parzenia, to kawę macerowaną można zaparzyć w każdym zamykanym naczyniu, które można umieścić w lodówce. Może to być nawet szklana butelka, zwykły słoik czy inne naczynie z przykrywką.
Żeby przygotować kawę na zimno w domu, potrzebne są takie akcesoria jak:
- szklany słoik lub butelka z zakrętką
- waga
- młynek
- mieszadło, np. duża łyżka
- filtr do kawy, np. papierowy.
Najpierw trzeba odmierzyć odpowiednią ilość ziaren i grubo je zmielić (warto pamiętać, że świeżo mielona kawa zachowuje pełnię aromatu i smaku). Następnie należy wsypać kawę do słoika i dolać odpowiednią ilość wody.
W kolejnym kroku trzeba dokładnie wymieszać te dwa składniki łyżką (można też wstrząsnąć słoikiem), aby cała porcja kawy równomiernie nasiąknęła wodą. Na koniec należy szczelnie zakręcić naczynie i wstawić je do lodówki.
A jak długo macerować kawę? Optymalny czas parzenia na zimno to 12-24 godzin. Jeśli ten proces będzie trwać krócej (np. 10 godzin), kawa będzie słabsza, jeśli dłużej niż 24 godzin, uzyskany napar będzie mieć wyrazisty i intensywny smak.
Po 12-24 godzinach namaczania, gdy związki smakowe już się wyekstrahują, można przefiltrować napój przy użyciu papierowego filtra.
Jak podawać kawę cold brew?
Kawa macerowana jest bardziej skoncentrowana niż tradycyjna, więc – jeśli okaże się zbyt mocna – można ją rozcieńczyć. Wtedy napój podaje się w szklance z lodem lub zimną wodą w proporcji 1:2, czyli na jedną część esencji przypadają 2 części wody.
Do kawy parzonej na zimno doskonale pasuje też mleko, syrop klonowy i różne dodatki. Jej smak można modyfikować, dodając: przyprawy (np. anyż gwiaździsty), plaster cytryny, wodę kokosową, liście mięty czy syrop smakowy (np. waniliowy).
Chcesz spróbować kawy cold brew, ale zniechęca Cię długi czas oczekiwania? Zmiel ziarna wieczorem, wymieszaj z wodą i wstaw do lodówki. Rano będziesz cieszyć się pobudzającym naparem o wyjątkowym smaku.
Możesz też przygotować większą porcję kawy macerowanej na zapas. W szczelnie zamkniętym naczyniu można ją przechowywać nawet do tygodnia, zachowując świeżość i walory smakowe.