Kawa cold brew to świetny wybór w upalny dzień, ponieważ orzeźwia, pobudza i jest lekka. Co więcej, łatwo można ją przygotować samodzielnie w domu. Jak to zrobić? Jaka kawa do cold brew będzie odpowiednia? Jaką wodę wybrać? Na te i inne pytania odpowiadamy w tym tekście.

Cold brew – co to jest i dlaczego warto spróbować?

Cold brew to zarówno sposób parzenia kawy, jak i jej specyficzny rodzaj. Inaczej nazywana jest też kawą macerowaną.

Zwrot “cold brew” w języku angielskim znaczy “zimne parzenie”. Ta metoda przygotowywania kawy polega właśnie na parzeniu na zimno, a prawidłowo ten proces nazywa się macerowaniem (namaczaniem). Jak on przebiega?

Zmielone ziarna zalewa się zimną wodą i taką mieszankę pozostawia się na kilkanaście godzin. W tym przypadku długi czas maceracji zastępuje gorącą wodę wykorzystywaną podczas parzenia kawy metodą tradycyjną.

Cold brew jest więc metodą zanurzeniową, ponieważ interakcja między zmieloną kawą i wodą nie jest przerywana, a to daje czas na pełne uwolnienie smaków i aromatów do naparu.

Tak w skrócie powstaje czarna kawa cold brew. Co to określenie oznacza w odniesieniu do jej smaku i zapachu? Czym taka kawa się wyróżnia? Dlaczego warto ją zrobić?

Przede wszystkim kawa parzona na zimno jest pozbawiona goryczy. Ponadto nie jest kwaskowa i nie zawiera cukrów, a jednocześnie jest bogata w antyoksydanty. Mało tego, jest delikatniejsza dla żołądka w porównaniu do kawy, którą zalewa się gorącą wodą. Jest też lekka, a zarazem esencjonalna.

Dodatkowo porcja  kawy na zimno jest bogata w kofeinę, więc daje zastrzyk energii. Ilość tego pobudzającego związku w naparze zależy od proporcji wykorzystanej kawy do wody, a w rezultacie od jego stężenia.

Żeby przygotować kawę cold brew, potrzeba tylko dwóch produktów.

Składniki kawy cold brew – proporcje

Ziarna kawy i woda to dwa składniki niezbędne do przygotowania naparu metodą cold brew. Proporcje tych produktów zależą przede wszystkim od indywidualnych preferencji dotyczących mocy naparu, czyli potrzeb i gustu kawowego.

Najczęściej stosowane proporcje to 1:8 , czyli na 1 porcję zmielonych ziaren przypada 8 porcji wody (100 g kawy i 800 ml wody).

Warto jednak pamiętać, że chłodne napoje są mniej aromatyczne niż gorące. W związku z tym osoby, które lubią naprawdę intensywny i mocny napar, powinny zwiększyć ilość kawy, używając jej w proporcji 1:4. Natomiast ci, którzy preferują łagodniejsze smaki, mogą przygotować kawę z tych składników w stosunku 1:9.

Jeśli chodzi o wodę, w przepisach zwykle zaleca się użyć niegazowanej i zimnej, choć może też mieć temperaturę pokojową. Warto również rozważyć wybór wody filtrowanej. Dlaczego? Ponieważ kawa cold brew na bazie niefiltrowanej wody z kranu może mieć mniej wyraźny smak, a naturalne głębokie nuty smakowe mogą zostać stłumione.

Jaką kawę do cold brew wybrać? Wskazówki

Ziarna kawy to najważniejszy składnik kawy parzonej i podawanej na zimno, ponieważ decydują o jej smaku i aromacie. W związku z tym wybór tych odpowiednich jest bardzo ważny.

Warto pamiętać, że drobno zmielone ziarna, których używa się do przygotowywania espresso w ekspresie ciśnieniowym, mogą nie sprawdzić się w przypadku metody cold brew. Zaparzone na zimno mogą dać napar o niższej jakości. W związku z tym pojawia się pytanie: jaka kawa do cold brew będzie najlepsza?

W przypadku tej metody parzenia lepiej wybierać kawy grubo lub średnio mielone, ponieważ grubsze mielenie umożliwia równomierną ekstrakcję smaków podczas długotrwałej maceracji. Pamiętajmy o zasadzie, czym dłuższy kontakt wody ze zmieloną kawą, tym grubość mielenia kawy powinna być większa.

Jeśli chodzi o pochodzenie i odmianę kawy, to warto wybierać ziarna o posmakach lekkich, owocowych w jasnym paleniu. Dlaczego? Dlatego, że owocowy posmak doskonale orzeźwia, a niższa temperatura palenia sprawia, że gotowy napar ma bogatszy aromat i lżejszy smak. Wśród naszych kaw Millimo Speciality mamy szeroką gamę kaw, które pasują idealnie do tego sposobu przygotowania napoju. 

Poza tym warto eksperymentować i próbować różnych ziaren, różnych metodach obróbki,  różnych stopni palenia i różnych proporcji, aby znaleźć kombinację, która najbardziej odpowiada preferencjom.

Jak zrobić kawę cold brew? Przepis krok po kroku

Przepis na kawę cold brew jest uniwersalny i prosty. Uniwersalny, ponieważ można go dostosować do swoich potrzeb i gustu. Prosty, ponieważ nie wymaga specjalistycznego sprzętu do macerowania. Wobec tego bez problemu można przygotować tę kawę w warunkach domowych.

Choć na rynku są dostępne specjalne akcesoria przeznaczone do tej metody parzenia, to kawę macerowaną można zaparzyć w każdym zamykanym naczyniu, które można umieścić w lodówce. Może to być nawet szklana butelka, zwykły słoik czy inne naczynie z przykrywką.

Żeby przygotować kawę na zimno w domu, potrzebne są takie akcesoria jak:

  • szklany słoik lub butelka z zakrętką
  • waga
  • młynek
  • mieszadło, np. duża łyżka
  • filtr do kawy, np. papierowy.

Najpierw trzeba odmierzyć odpowiednią ilość ziaren i grubo je zmielić (warto pamiętać, że świeżo mielona kawa zachowuje pełnię aromatu i smaku). Następnie należy wsypać kawę do słoika i dolać odpowiednią ilość wody.

W kolejnym kroku trzeba dokładnie wymieszać te dwa składniki łyżką (można też wstrząsnąć słoikiem), aby cała porcja kawy równomiernie nasiąknęła wodą. Na koniec należy szczelnie zakręcić naczynie i wstawić je do lodówki.

A jak długo macerować kawę? Optymalny czas parzenia na zimno to 12-24 godzin. Jeśli ten proces będzie trwać krócej (np. 10 godzin), kawa będzie słabsza, jeśli dłużej niż 24 godzin, uzyskany napar będzie mieć wyrazisty i intensywny smak.

Po 12-24 godzinach namaczania, gdy związki smakowe już się wyekstrahują, można przefiltrować napój przy użyciu papierowego filtra.

Jak podawać kawę cold brew?

Kawa macerowana jest bardziej skoncentrowana niż tradycyjna, więc –  jeśli okaże się zbyt mocna – można ją rozcieńczyć. Wtedy napój podaje się w szklance z lodem lub zimną wodą w proporcji 1:2, czyli na jedną część esencji przypadają 2 części wody.

Do kawy parzonej na zimno doskonale pasuje też mleko, syrop klonowy i różne dodatki. Jej smak można modyfikować, dodając: przyprawy (np. anyż gwiaździsty), plaster cytryny, wodę kokosową, liście mięty czy syrop smakowy (np. waniliowy).

Chcesz spróbować kawy cold brew, ale zniechęca Cię długi czas oczekiwania? Zmiel ziarna wieczorem, wymieszaj z wodą i wstaw do lodówki. Rano będziesz cieszyć się pobudzającym naparem o wyjątkowym smaku.

Możesz też przygotować większą porcję kawy macerowanej na zapas. W szczelnie zamkniętym naczyniu można ją przechowywać nawet do tygodnia, zachowując świeżość i walory smakowe.

Ta strona używa ciasteczek. Więcej informacji

Ciasteczko (formalnie HTTP Cookie, w skrócie ang. cookie, tłumaczone czasem jako plik cookie) – mały fragment tekstu, który serwis internetowy wysyła do przeglądarki i który przeglądarka wysyła z powrotem przy następnych wejściach na witrynę. Używane jest głównie do utrzymywania sesji np. poprzez wygenerowanie i odesłanie tymczasowego identyfikatora po logowaniu. Może być jednak wykorzystywane szerzej poprzez zapamiętanie dowolnych danych, które można zakodować jako ciąg znaków. Dzięki temu użytkownik nie musi wpisywać tych samych informacji za każdym razem, gdy powróci na tę stronę lub przejdzie z jednej strony na inną. Źródło: wikipedia.org Więcej informacji: http://pl.wikipedia.org/wiki/HTTP_cookie

Zamknij okno.